Eerste Kamer stemt in met aanpassing orgaandonatie



Zonder stemming heeft de Eerste Kamer dinsdag 20 juni het wetsvoorstel aangenomen dat de Wet op de orgaandonatie wijzigt om het aanbod van geschikte donororganen te bevorderen. Minister Hoogervorst van VWS deed aan de senatoren Dupuis (VVD) en Hamel (PvdA) de toezegging dat hij een protocol wil opstellen in samenwerking met de Nederlandse Transplantatievereniging om de trajecten van mensen die een orgaan nodig hebben en mensen die optreden als donor, zoveel mogelijk te scheiden.

Toezegging

Mevrouw Dupuis had speciaal aandacht gevraagd voor gevallen bij nierdonatie van levende mensen aan bijvoorbeeld een familielid waarbij onverantwoord grote druk op de geschikte donor kan worden uitgeoefend om een nier af te staan. De minister zei dat het protocol waarborgen moeten bieden om onvrijwillige toestemming van donoren te voorkomen. CDA-senator Klink kreeg de toezegging dat de minister zal nagaan of er een elektronisch registratiesysteem kan komen van mogelijke donoren naast het al bestaande systeem.

Wachtlijst

De minister wil voorts de mogelijkheden nagaan of mensen die een paspoort of rijbewijs aanvragen, door de gemeente de vraag krijgen voorgelegd of zij donor willen worden. Er is een wachtlijst van 1400 mensen die op een donor wachten. Minister Hoogervorst zei in dit verband dat de wachtlijst de keerzijde is van het gelukkig succesvolle beleid van zijn collega Peijs van Verkeer en Waterstaat om het aantal verkeersdoden terug te dringen.


Deel dit item: