Hoge Oostenrijkse onderscheiding voor Kamervoorzitter



De President van de Bondsrepubliek Oostenrijk, Alexander van der Bellen, heeft de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Ankie Broekers-Knol, onderscheiden met het Grote Gouden Ereteken met Lint van Verdiensten voor de Republiek Oostenrijk. Zij ontving de versierselen op 17 mei 2018 uit handen van de Ambassadeur van Oostenrijk Heidemaria Gürer tijdens een ceremonie in de residentie van de Ambassadeur.

De Eerste Kamervoorzitter kreeg de onderscheiding omdat zij zich zeer heeft ingezet voor de intensivering van de contacten met Oostenrijk, in het bijzonder de contacten tussen de parlementen van beide landen.

Broekers-Knol gaf in haar dankwoord aan zeer vereerd te zijn met deze hoge onderscheiding: "De onderscheiding onderstreept de bijzondere band die tussen Oostenrijk en Nederland bestaat. Zij onderstreept met name de zeer goed samenwerking op parlementair niveau. Ik heb daar als Kamerlid, maar vooral sinds 2013 als Voorzitter van de Eerste Kamer, een bijdrage aan willen leveren."

Zowel Ambassadeur Gürer als de Eerste Kamervoorzitter blikten vooruit op het bezoek dat Broekers-Knol van 23 tot 25 mei aan Oostenrijk brengt.

De Eerste Kamervoorzitter haalde de laatste strofen van het Oostenrijkse volkslied aan: "Mutig in die neuen Zeiten, Frei und gläubig sieh uns schreiten, Arbeitsfroh und hoffnungsreich. Mij treft vooral de zin 'moedig in de nieuwe tijd'. De opstelling van Oostenrijk binnen de EU en in de wereld geeft duidelijke invulling hieraan."

Oostenrijk is vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie.


Deel dit item: