Senaat wil extra informatie over toepassing Crisis- en herstelwet



De Eerste Kamer wil van de regering aanvullende informatie over de uitvoering van de beoogde Crisis- en herstelwet (CHW, 32.127), die er op is gericht een reeks infrastructurele werken te versnellen om zo de economie te stimuleren. De senaat greep op dinsdag 8 december het debat over de modernisering van de regelgeving van de milieueffectrapportage (31.755) aan om te informeren naar de gevolgen van een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie voor de CHW. Het Hof stelt Nederland nu al in gebreke waar het gaat om die situaties waarin het bevoegd gezag zelf inschat of er bij een voorgenomen infrastructureel project wel of geen aanzienlijke milieueffecten zijn te verwachten. Het Hof is van oordeel dat Nederland zich daarmee onttrekt aan de plicht om een zorgvuldige en onafhankelijke toetsing te laten maken.

De Eerste Kamer heeft de Crisis- en herstelwet in november ontvangen en bereidt schriftelijke vragen voor. De plenaire behandeling van de CHW wordt in het eerste kwartaal van 2010 verwacht. De senatoren Janse de Jonge (CDA) en Putters (PvdA) drongen er bij minister Cramer van VROM op aan om nog voor deze behandeling duidelijk te maken hoe de regering aan de uitspraak van het Europese Hof tegemoet denkt te komen. Minister Cramer antwoordde dat dit in detail niet zal lukken, maar dat er wel kan worden aangegeven in welke richting gewerkt wordt aan een oplossing.

De Eerste Kamer stemt dinsdag 15 december over het wetsvoorstel. Dan komen ook twee moties in stemming die PvdA-Lid Putters heeft ingediend, waarin wordt gevraagd om een wettelijke verankering van de participatie bij de planvorming van grote projecten (EK 31.755, F) en een nadere uitwerking van het begrip ‘passende beoordeling’ (EK 31.755, G). Beide moties werden door de minister ontraden. Wel zegde zij toe dat over twee jaar een evaluatie komt van de manier waarop de zienswijze van belanghebbenden wordt gehanteerd in de milieuwetgeving. Ook komt er in mei 2010 een handreiking voor burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven waarin wordt aangegeven hoe zij het beste kunnen reageren op plannen en projecten van de verschillende overheden.


Deel dit item: