Senatoren van de Republiek Kazachstan bezoeken Eerste Kamer



Dinsdag 23 november ontving de Eerste Kamer twee Leden van de Senaat van de Republiek Kazachstan. De senatoren Ahan Bizhanov, voorzitter van de commissie sociaal-culturele ontwikkeling, en Yerbulat Mukayev, lid van de commissie Landbouw en Milieu, wisselden ervaringen uit met de Voorzitter van de Eerste Kamer de heer Van der Linden. Daarna voerden zij een gesprek met de Eerste Kamerleden Benedictus (CDA), Eigeman (PvdA), Franken (CDA), Peters (SP), Smaling (SP) en Ten Hoeve (OSF).

Kazachstan bereidt zich voor op de belangrijke OVSE-top die op 1 en 2 december a.s. plaatsvindt in de hoofdstad Astana. Tal van regeringsleiders, waaronder premier Rutte, zullen daar spreken over onder meer de strategische belangen die de Europese Unie, overige staten in Europa, Rusland, de VS en Canada met elkaar gemeen hebben.

Stabiel

De Kazachse senatoren brachten hun Nederlandse collega's op de hoogte van de economische situatie in hun land. Met name het sterke potentieel van de sectoren landbouw, olie en de chemische industrie werden als factoren genoemd die bijdragen aan de groei van de Kazachse economie. Nederland geldt als een van de grootste investeerders. De bezoekers uit Kazachstan benadrukten dat het land ondanks een grote etnische verscheidenheid politiek stabiel is. Dit schrijven zij toe aan de huidige Grondwet van de republiek, waarvoor de constituties elders in Europa als voorbeeld hebben gediend.

De Leden van de Eerste Kamer schetsten de Nederlandse situatie op het vlak van de landbouw en de economische ontwikkeling. Enkele Kamerleden vertelden van hun indrukken opgedaan tijdens recente (parlementaire en professionele) bezoeken aan Kazachstan en de regio. zij stelden ook vragen over het rechterlijk systeem, de verhoudingen tussen het nationale parlement en de regionale parlementen en de verhoudingen van het land met buurlanden China en Rusland. De Kazachse Senatoren benadrukten de onafhankelijkheid van hun land.


Deel dit item: