Eerste Kamer benoemt voorbereidingscommissie parlementair onderzoek



De Eerste Kamer heeft op dinsdag 29 maart een commissie ingesteld die de voorbereidingen moet treffen voor een parlementair onderzoek naar de gevolgen van de privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten. Deze tijdelijke commissie van zeven leden heeft de taak "de Kamer te rapporteren over de uitwerking van een voorstel tot een mogelijk parlementair onderzoek naar de kwaliteit en zorgvuldigheid van de besluitvorming over-, en de effecten van de privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten op overheid, burger en samenleving, mede in hun onderlinge verhouding."

De voorzitters van de Eerste Kamerfracties hebben dinsdag voorafgaand aan de plenaire vergadering ingestemd met deze taakomschrijving. Tot de taken van de voorbereidingscommissie behoren ook de Kamer een "omschrijving te geven van het doel en vormgeving van het onderzoek en een plan van aanpak, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de ondersteuning die voor het onderzoek nodig wordt geacht, als ook een onderbouwing voor de raming van de voor het onderzoek benodigde middelen."

Samenstelling commissie

Kamervoorzitter Van der Linden heeft het Kamerlid Leijnse (PvdA) benoemd tot voorzitter van de tijdelijke commissie, en het Kamerlid Staal (D66) tot ondervoorzitter. De overige vijf leden van de tijdelijke commissie voorbereiding parlementair onderzoek privatisering en verzelfstandiging overheidsdiensten zijn de senatoren Dölle (CDA), Kneppers-Heijnert (VVD), Vliegenthart (SP), Laurier (GroenLinks) en Kuiper (ChristenUnie).

Voor deze zeven commissieleden zijn als plaatsvervangende leden voorgedragen de Kamerleden Terpstra (CDA), Asscher (VVD), Noten (PvdA), Elzinga (SP), Koffeman (Partij voor de Dieren), Van den Berg (SGP) en Ten Hoeve (OSF). De zeven leden en hun zeven plaatsvervangers zijn voorgedragen door hun fracties. De Kamervoorzitter benoemt de commissievoorzitter en ondervoorzitter op grond van artikel 37 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer.

Motie Schuurman

De benoeming van de tijdelijke voorbereidingscommissie vloeit voort uit een plenair debat in de Eerste Kamer op 15 maart, dat werd gevoerd op initiatief van fractievoorzitter Schuurman van de ChristenUnie. Hij diende een motie in met het voorstel om een parlementaire onderzoek voor te bereiden in de zin van artikel 70 van de Grondwet. Deze motie kreeg aan het eind van het debat de steun van de kleinst mogelijke meerderheid in de senaat.

Zodra de voorbereidende commissie haar advies heeft uitgebracht aan de Kamer, zal zij plenair een besluit nemen over de wijze waarop een onderzoek naar de gevolgen van gevolgen van de privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten wordt vormgegeven. Tijdens het debat over de motie Schuurman werd door alle fracties het inzicht gedeeld dat de op 7 juni nieuw te installeren Eerste Kamer in finale zin een besluit neemt over het al dan niet instellen van een parlementair onderzoek. De Kamer kan hier ook van afzien als de voorbereidingscommissie adviseert om het gewenste onderzoek op een andere wijze vorm te geven.


Deel dit item: