Debat Begrotingsstaten Economische Zaken



De Eerste Kamer heeft op dinsdag 16 april 2013 de Begrotingsstaten Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 2013 aangenomen. In een debat met minister Kamp en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken werden door woordvoerders van GroenLinks, de PvdD en de SP vragen gesteld op het gebied van duurzame energie en intensivering van de bio-industrie. Senator Koffeman (PvdD) diende aan het eind van het debat een motie in die de regering verzoekt met een plan te komen voor een substantiële versterking van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Na de toezegging van staatssecretaris Dijksma dat de regering hiertoe zal overgaan, besloot senator Koffeman de motie aan te houden.

Duurzaamheid

Senator Vos (GroenLinks) merkte op dat een belangrijk doel bij het energiebeleid is om te komen tot 16% duurzame energie in 2020. De senator vroeg of de SDE-plus regeling die de regering hiervoor hanteert, zal leiden tot een grootschalige inzet van biomassa en veel bijstook bij fossiele-elektriciteitscentrales. Zij vroeg om inzicht in hoe deze regeling daadwerkelijk tot een energietransitie gaat leiden. Ook deed senator Vos een dringend beroep op de minister voor het tot stand brengen van het energielabel en gaf zij aan dat het instrument Programmatische Aanpak Stikstof naar de mening van haar fractie geen significante bijdrage zal leveren aan stikstofreductie.

Minister Kamp gaf aan dat hoewel het quotum van 16% een grote opgave is, hij verwacht dit te kunnen realiseren. De minister gaf aan dat hij bereid is om ieder jaar bij de begroting inzicht te geven in de ontwikkeling van de SDE-plus regeling. Volgens de minister is de regering er van overtuigd dat er een accentverschuiving dient plaats te vinden van fossiele naar duurzame energie en wordt er alles aan gedaan om dit zo snel en zo grondig mogelijk te doen.

Intensivering binnen de veehouderij

Senator Koffeman (PvdD) vroeg aandacht voor het onethisch behandelen van dieren om economische redenen. Volgens de senator brengt de trend van marginalisering en intensivering binnen de veehouderij naast dierenleed ook aanzienlijke problemen met zich voor de volksgezondheid. Koffeman pleitte er voor dat naast reëel toezicht op voedselstromen ook de veehouderij moet worden gereorganiseerd.

Senator Reuten (SP) vroeg naar de aanpak van de regering van misstanden bij boerenbedrijven en dierhouderijen als gevolg van intensivering en schaalvergroting. Volgens de senator legt de overheid het toezicht hierop te veel in handen van provincies en gemeentes. Ook vroeg de senator op welke manier de regering binnen Europa aandacht vraagt voor de sociale effecten van arbeidsmigratie en de open grenzen binnen de EU.

Staatssecretaris Dijksma gaf aan dat zij in overleg is over dierenwelzijn met de sector en dat zij op grond van de Wet dieren met een regeling zal komen voor de beperking van de ingrepen bij dieren. Naar aanleiding van een vraag van senator Vos (GroenLinks) over versterking van het natuurbeleid merkte de staatssecretaris op dat zij voornemens is 90 gebieden aan te wijzen als Natura-2000 gebied en dat zij de tweede nota van wijziging van de nieuwe Natuurwet voor de zomer hoopt te kunnen sturen.

Het wetsvoorstel werd aan het einde van het debat zonder stemming aangenomen. De fractie van de PvdD werd daarbij aantekening verleend.


Deel dit item: