Eerste Kamer neemt Amalia van Solmsgalerij in gebruik



Op haar laatste vergaderdag van 2013 heeft de Eerste Kamer in haar gebouw aan het Binnenhof de gerestaureerde Amalia van Solmsgalerij in gebruik genomen. De galerij op de tweede etage verbindt de Mauritstoren met het Mary Stuart-kabinet. Alle Senatoren kwamen aan het begin van de dinerpauze in de galerij samen om de met 17e eeuws kunstwerken gedecoreerde ruimte in ogenschouw te nemen.

De Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, herinnerde eraan dat tot een jaar geleden de galerij uit drie kamers bestond: een koffieparlor met schrootjes bekleed, de keuken van het appartement van de huismeester en de ambtenarenkamer. Vele generaties ambtenaren hebben in de weinig geliefde, bedompte ambtenarenkamer op dinsdagen gewerkt om hun bewindslieden die in de plenaire vergadering van de Kamer wetsvoorstellen verdedigden te ondersteunen. Onder architectuur van Krijn van den Ende heeft de Rijksgebouwendienst op de verzoek van de Eerste Kamer de galerij in de oorspronkelijke zeventiende eeuwse staat terug gebracht. De galerij is vernoemd naar prinses Amalia van Solms, de echtgenote van stadhouder Frederik-Hendrik, die in de zeventiende eeuw het door zijn broer Prins Maurits gebouwde stadhouderlijk paleis uitbreidde en er zijn hofhouding had.

In de galerij hangen ruim twintig portretten van vrouwen uit de hofhouding van Frederik-Hendrik en Amalia van Solms, onder wie Emilia van Nassau-Beverweerd, Charlotte van Nassau-Odijk en Lady Mary Somerset. De meeste schilderijen zijn van de hand van de vermaarde kunstschilder Gerard van Honthorst. Ook hangt in de galerij een portret van Willem van Nassau-Lalecq (1601-1627), de oudste natuurlijke zoon van prins Maurits van Oranje Nassau en Margaretha van Mechelen.

Het gebouw van de Eerste Kamer omvat thans het voormalig stadhouderlijk paleis aan het Buitenhof, de plenaire vergaderzaal die in 1655 in gebruik genomen werd als vergaderzaal van de Staten van Holland en West Friesland en het kantoorcomplex aan de Hofvijver dat in de negentiende eeuw de Hofkapel verving. De ambtenarenkamer bevindt zich thans in de Mauritstoren.

Zie ook: 


Deel dit item: