Duizenden bezoekers Open Monumentendag Eerste Kamer; eerste Prinsjesfotoprijs uitgereikt



Circa drieduizend mensen hebben zaterdag de Eerste Kamer bezocht in het kader van Open Monumentendag 2014. Zij konden in de Noenzaal een fototentoonstelling van politieke fotografie bekijken en maakten daarna een rondgang door het gebouw van de Eerste Kamer, met voor velen als hoogtepunt een bezoek aan de plenaire vergaderzaal van de Senaat. Daar konden zij ook spreken met de kunsthistoricus Marion Bolten, van wie sinds kort een boek over de geschiedenis en de kunst van het Eerste Kamercomplex – Huis van de Senaat – in de boekhandel ligt.

De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, reikte in de Noenzaal aan de fotograaf David van Dam de door een vakjury geselecteerde eerste Prinsjesfotoprijs uit voor een foto van minister Plasterk (BZK) in zijn dienstauto, na afloop van een afmattend en nachtelijk debat in de Tweede Kamer. Nominaties van de vakjury waren er verder voor de fotografen Serge Ligtenberg, Bart Maat en Martijn Beekman. De jury stond onder leiding van oud-Volkskrantfotograaf Bert Verhoeff en bestond verder uit het Eerste Kamerlid Arda Gerkens, het Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg en parlementair journalist Jos Heymans van RTL. Deze wedstrijd voor politieke fotografie op en rond het Binnenhof werd dit jaar voor het eerst gehouden in het kader van het Prinsjesfestival; de Eerste Kamer trad voor de Prinsjesfotoprijs als partner op van het Prinsjesfestival.

De bezoekers aan de Eerste Kamer konden een publieksstem uitbrengen op de 24 foto’s op de tentoonstelling; ruim 400 mensen maakte daar gebruik van. Het publiek koos als winnaar een foto van Martijn Beekman van de handkus van premier Rutte aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, en als tweede een foto van Phil Nijhuis van selfies van dagjesmensen op het Binnenhof met minister Dijsselbloem en als derde een foto van Freek van den Bergh van premier Rutte die in het raam van het Torentje geniet van het lenteweer.

Genomineerde foto's PrinsjesfotoprijsPDF-document


Deel dit item: