Boekpresentatie 'Erich Salomon en het ideale parlement'



Op donderdag 16 oktober is in de Eerste Kamer het boek Erich Salomon & het ideale parlement. Fotograaf in Berlijn en Den Haag, 1928–1940 gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton. Erich Salomon was een van de beroemdste vooroorlogse fotografen. Hij heeft tussen 1928 en 1931 in de Duitse Rijksdag gefotografeerd. Na zijn gedwongen migratie naar Nederland was hij de eerste fotograaf die foto's mocht maken van de debatten in de Eerste en Tweede Kamer. Erich Salomon is in 1944 op tragische wijze om het leven gekomen in concentratiekamp Auschwitz.

De publicatie is tot stand gekomen onder redactie van Andreas Biefang, als historicus verbonden aan de Kommission für Geschichte des Parlamentarismus und der politischen Parteien te Berlijn, en Marij Leenders, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Het boek bestaat uit bijdragen van Duitse en Nederlandse wetenschappers die vanuit een verschillende politieke, mediale en visuele context laten zien op welke manier een politiek fotograaf probeert het parlement in bedrijf in beelden te vatten.

Bij de boekpresentatie voerden behalve de auteurs verder het woord: prof. dr. Carla van Baalen, directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen, mr. Edumond d’Hondt, voorzitter van het Montesquieu-instituut en de veelvuldig bekroonde persfotograaf Vincent Menzel.

Griffier Hamilton stelde in zijn toespraak dat hij hoopt dat iedereen die dit boek leest, geïnspireerd wordt door Erich Salomon. Hamilton: "Ondanks - of misschien juist dankzij - alles wat er in die jaren gebeurde (de crisis, de opkomst van het nationaal socialisme en het antisemitisme) geloofde hij in de kracht van volksvertegenwoordiging. Met zijn haast schilderachtige composities zette hij treffend de personen, gebeurtenissen en verhoudingen binnen de Kamers neer. Hij was niet bang om ook tekortkomingen vast te leggen, maar trachtte steeds de waarde van een vrije democratie te benadrukken. (...) Dit boek is een eerbetoon aan zijn werk en daarmee ook aan de democratie.”


Deel dit item: