Koreaans Haechi-monument onthuld in Vredespaleis



In aanwezigheid van onder meer de President van het Internationale Gerechtshof, Peter Tomka, en de President van het Internationale Strafhof, de Koreaan Sang-Hyun Song, is op vrijdag 19 december 2014 in de hal van het Vredespaleis in Den Haag een Koreaans Haechi-beeld onthuld. Haechi is een legendarisch leeuwachtig schepsel dat voorkomt in de mythologie van Korea. Haechi symboliseert rechtvaardigheid en eerlijkheid, draagt uit wat goed en kwaad is, en straft onrecht.

Het initiatief tot het creëren en plaatsen van het beeld is uitgegaan van het Koreaanse parlementslid Lee Byung-suk. De heer Lee bracht in maart 2013 als Vicevoorzitter van het parlement van de Republiek Korea op uitnodiging van de Staten-Generaal een bezoek aan Den Haag en bezocht toen ook het Vredespaleis. Een groot Haechi-beeld bevindt zich ook voor het gebouw van de Nationale Assemblee in Seoul. Bij de onthulling waren vanuit de Eerste Kamer Ondervoorzitter Hans Franken en Griffier Geert Jan Hamilton aanwezig.

De voorzitter van de Carnegie Stichting Ben Bot die het beeld in ontvangst nam, onderstreepte dat op de landen die kunstwerken in het Vredespaleis hebben geplaatst een bijzondere morele verantwoordelijkheid rust de normen van het internationale recht en de rechtsstaat uit te dragen en te handhaven. Hij sprak de hoop uit dat deze ook ooit aanvaard en gehandhaafd zouden worden in het huidige Noord-Korea.


Deel dit item: