Begrotingsstaten Veiligheid en Justitie 2015 aangenomen



De Eerste Kamer heeft dinsdag de Begrotingsstaten Veiligheid en Justitie 2015 aangenomen met 56 stemmen voor en 10 stemmen tegen. De fracties van het CDA en OSF stemden tegen. De fractie van 50PLUS was afwezig.

De motie van senator Franken (CDA) die de regering verzoekt om de voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand ten bedrage van 85 miljoen euro achterwege te laten en alternatieve financieringsmogelijkheden te zoeken werd aangenomen. De fracties van PVV, CDA, CU, GroenLinks, SP, D66, PvdD en OSF stemden voor. De fracties van VVD, PvdA en SGP stemden tegen. Staatssecretaris Teeven had de motie eerder ontraden en gaf aan dat hij de motie in beraad neemt.

De motie van senator Scholten (D66) die de regering verzoekt op korte termijn onderzoek te doen naar het oplopen van de kosten van gesubsidieerde rechtsbijstand werd aangenomen. De fracties van VVD, PvdA, CDA, CU, SGP, GL, SP, D66, PvdD en OSF stemden voor. De fractie van de PVV stemde tegen.  Staatssecretaris Teeven stelde eerder dat een update in het onderzoek naar gefinancierde rechtsbijstand weliswaar van belang kan zijn, maar dat hij niet verwacht dat het tot nieuwe inzichten zal leiden. Desalniettemin liet hij het oordeel over de motie aan de Kamer.

De motie van senator Reynaers (PVV) die de regering verzoekt uitreizende jihadstrijders niet tegen te houden en terugkerende jihadstrijders nooit meer toe te laten in Nederland en daartoe de verdragen van Schengen op te zeggen en weer grenscontroles in te voeren werd verworpen. De fractie van de PVV stemde voor, de overige  fracties stemden tegen.

De motie van senator Strik (GroenLinks) die de regering verzoekt alle voorgenomen bezuinigingsmaatregelen en wijzigingsvoorstellen op de gesubsidieerde rechtsbijstand in samenhang aan het parlement voor te leggen, werd op verzoek van senator Strik ingetrokken.

Lees ook:


Deel dit item: