Staten-Generaal herdenken oorlogsslachtoffers



De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal hebben vrijdag 4 mei 2018, de Nationale Dodenherdenking, in het voorportaal van het gebouw van de Tweede Kamer aan het Binnenhof weer stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij deden dat bij de Erelijst van Gevallenen, waarop 18.000 namen van militairen en verzetsmensen staan die in de oorlog zijn omgekomen.

Toespraak Voorzitter Tweede Kamer en kranslegging beide Kamervoorzitters

De plechtigheid werd geopend door leerlingen van de Haagse Johan de Wittscholengroep die zelfgeschreven gedichten voorlazen. Daarna sprak Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib over de 'fakkeldragers van onze vrijheid.'

Vervolgens legden de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers-Knol en Khadija Arib, een krans namens de Staten-Generaal, gevolgd door mnister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens de Ministerraad van het Koninkrijk, en de rector en een leerling van de Johan de Witscholengroep namens hun school.

Gerrit Kastein

Bij de ingang van Binnenhof 7 werd daarna stilgestaan bij een nieuw aangebrachte plaquette ter nagedachtenis aan de verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog Gerrit Kastein. Na diens arrestatie in 1943 werd Kastein voor verhoor naar het Kamergebouw overgebracht; daar was toen de Duitse Sicherheitsdienst gevestigd. Kastein wist in een onbewaakt ogenblik te ontsnappen door uit het raam te springen, om te voorkomen dat hij zijn kameraden zou verraden in de martelkamer, maar hij overleefde de sprong niet. De plaquette houdt de herinnering levend dat er grote offers zijn gebracht voor onze vrijheid. Het hoekkamertje op de tweede verdieping van Binnenhof 7 waar Kastein verhoord zou worden is op 20 juni 2017 al vernoemd naar hem.

Engelandspiel

Op weg naar Nieuwspoort stonden de Voorzitters stil bij de plaquette Englandspiel aan het Binnenhof.

Nieuwspoortherdenking

In Nieuwspoort vond de herdenking plaats van de journalisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen voor het vrije woord. Daar hield de hoofdredacteur van het in de Tweede Wereldoorlog opgerichte dagblad Trouw, Cees van der Laan, een toespraak.

Bij deze herdenking werden onder meer kransen gelegd door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Parlementaire Persvereniging en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.

Herdenking in Amsterdam

In de avond van 4 mei zijn de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en een groot aantal Kamerleden aanwezig bij de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.


Deel dit item: