‘Vrede en vrijheid voortdurend zorg en aandacht nodig’



Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn sprak dinsdag 14 januari tijdens de traditionele Nieuwjaarsontvangst van Koning Willem-Alexander in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

In zijn toespraak stond hij stil bij de viering van 75 jaar vrijheid, die in 2019 is begonnen en ook dit jaar zal worden voorgezet. "Het is van het grootste belang dat wij ons blijven herinneren dat vrede en vrijheid niet iets vanzelfsprekends is, maar dat ze voortdurend onze aandacht en zorg nodig hebben," aldus de Eerste Kamervoorzitter.

Bruijn ging vervolgens in op de democratische rechtsorde en het parlementair stelsel in het bijzonder: "De rechtsstaat en de parlementaire democratie waarop Nederland is gebaseerd, hebben in de voorbije eeuwen hun waarde bewezen. Maar net als vrede en vrijheid hebben ook zij onderhoud en versterking nodig om toekomstbestendig te zijn."

Over de betekenis van het Huis van Oranje-Nassau en de rol van de Koning voor Nederland stelde Jan Anthonie Bruijn: "Wij mogen ons in Nederland gelukkig prijzen dat we ook in dit nieuwe decennium kunnen vertrouwen op uw onvermoeibare inzet voor ons land."


Deel dit item: