Nieuws uit de commissies van 28 juni 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 28 juni 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Initiatiefvoorstel-Kathmann en Maatoug Wet invoering minimumuurloon

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Geerdink), GroenLinks en de PvdA gezamenlijk (Van Gurp/ Vos), ChristenUnie (Ester) en de SP (Kox).

Aanbieden onderwijs en examens van mbo-opleidingen op Bonaire in het Papiaments

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van de VVD (De Blécourt-Wouterse) en de PVV (Van Kesteren).

Motie-Vos (PvdA) c.s. over compensatie voor studenten die nadelen ondervonden van het leenstelsel;

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van OCW over de herinvoering van de basisbeurs en een tegemoetkoming voor huidige studenten zonder basisbeurs

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de PvdA (Fiers) en de PvdD (Koffeman).

Aanpassing regeling voor waardeoverdracht en afkoop klein pensioen en invoering afkoop klein netto pensioen en netto lijfrente

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de ChristenUnie (Ester)

Implementatiewet richtlijn representatieve vorderingen voor consumenten

Inbreng voor voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de VVD (Meijer).

Brief van de minister van OCW over internationalisering in het hoger onderwijs en de voortgang van wetsvoorstel Wet Taal en Toegankelijkheid

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdA (Fiers).

Wet op de Nederlandse Sportraad

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de PVV-fractie (Van Kesteren).


Hamerstuk

Informatiedeling tussen bestuursorganen en rechtspersonen met een overheidstaak

De commissie Justitie en Veiligheid brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.


Europa

Brief van de minister van BuZa inzake aanbod technische briefing toetreding van de EU tot het EVRM

De commissie stemt ermee in om de door de minister van Buitenlandse Zaken aangeboden besloten technische briefing na het zomerreces in te plannen. Het lid Van Hattem (PVV) meldt naar aanleiding van het verslag van de JBZ-Raad in de commissie I&A/JBZ aanvullend vragen te willen stellen over de toetreding van de EU tot het EVRM. Het dossier blijft overigens in behandeling bij de vaste commissie voor Europese Zaken


Plenair

Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden

De commissie OCW stelt voor het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen tenzij het lid Ganzevoort (GroenLinks) wenst vast te houden aan een kort plenair debat op 5 of 12 juli 2022. Gelet op zijn afwezigheid tijdens de commissievergadering, zal de commissievoorzitter navraag doen. Daarbij wordt ook de mogelijkheid van een stemming met stemverklaringen genoemd. ADDENDUM: over het wetsvoorstel kan op 5 juli 2022 gestemd worden.


Corona

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van EZK over de langetermijnvisie inzake het coronasteunbeleid; Noodpakket banen en economie

De commissies SZW, EZK/LNV, Financiën besluiten op 12 juli 2022 de gelegenheid te bieden voor inbreng voor nader schriftelijk overleg en de verdere behandeling te beleggen bij de commissie SZW.


Divers

Wet aanvullende fiscale koopkrachtmaatregelen 2022

De commissie Financiën besluit een commissiebrede brief te sturen naar aanleiding van de brief van 21 juni jl. (EK 36.088, A) met het verzoek het wetsvoorstel aanvullende fiscale koopkrachtmaatregelen 2022 met spoed te behandelen. De commissie spreekt de dringende wens uit voor een beantwoording door de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst op dezelfde dag, 28 juni 2022 om zo nog dezelfde avond in een extra in te lassen commissievergadering een besluit te kunnen nemen over de te volgen behandelprocedure van het wetsvoorstel.

De commissie brengt blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel hedenavond, 28 juni 2022, af te kunnen doen als hamerstuk. Zij verzoekt de Kamervoorzitter onder toepassing van artikel 179 Reglement van Orde van de Eerste Kamer (in verband met afwijking van artikel 71, lid 3 RvOEK) het wetsvoorstel als hamerstuk aan de agenda van 28 juni 2022 van de Kamer toe te voegen.

De commissie spreekt haar teleurstelling uit over de ruimte die de Kamer wordt geboden voor een deugdelijke behandeling van het wetsvoorstel, mede gezien het voornemen van de bewindspersoon een beleidsbesluit te treffen mocht de Kamer het wetsvoorstel niet vóór 1 juli a.s. plenair (kunnen) afhandelen.

De commissie biedt daarom haar leden gelegenheid op 5 juli a.s. inbreng te leveren voor een brief aan de regering inzake de procedure van onderhavig wetsvoorstel. Daarbij kan worden betrokken de inkomende brief van 21 juni jl. van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst (36088, A) en het verslag schriftelijk overleg van heden met genoemde bewindspersoon over een mogelijk te nemen beleidsbesluit.

De commissie stelt verder voor om - na het voorgenomen schriftelijk overleg - het onderwerp ook te betrekken bij de te verwachten plenaire behandeling van wetsvoorstel 36.120 IX Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2022 op 12 juli 2022.

Startbijeenkomst Tijdelijke commissie actualisering Reglement van Orde

De op 22 april jl. ingestelde Tijdelijke commissie actualisering Reglement van Orde hield haar eerste bijeenkomst. De commissie staat onder leiding van senator Arda Gerkens (SP), tevens eerste Ondervoorzitter van de Kamer. De commissie heeft als opdracht om een analyse te maken van het thans geldende Reglement van Orde en aanbevelingen te doen tot de actualisering daarvan.

Gesprek met Franse Senaat

De commissie Europese Zaken voerde een besloten informeel gesprek met een delegatie van de Franse Senaat.


Deel dit item: