Index 
 Vorige 
 Volgende 
 Volledige tekst 
Procedure : 2005/0013(CNS)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus : A6-0181/2005

Ingediende teksten :

A6-0181/2005

Debatten :

Stemmingen :

PV 23/06/2005 - 12.4

Aangenomen teksten :

P6_TA(2005)0249

Aangenomen teksten
PDF 221kWORD 56k
Donderdag 23 juni 2005 - Brussel
Kwaliteit statistische gegevens buitensporige tekorten *
P6_TA(2005)0249A6-0181/2005

Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 3605/93, wat de kwaliteit van de statistische gegevens in het kader van de procedure bij buitensporige tekorten betreft (COM(2005)0071 – C6-0108/2005 – 2005/0013(CNS))

(Raadplegingsprocedure)

Het Europees Parlement,

–   gezien het voorstel van de Commissie aan de Raad (COM(2005)0071)(1),

–   gelet op artikel 104, lid 4, derde alinea van het EG-Verdrag, op grond waarvan het Parlement door de Raad is geraadpleegd (C6-0108/2005),

–   gelet op artikel 51 van zijn Reglement,

–   gezien het verslag van de Commissie economische en monetaire zaken (A6-0181/2005),

1.   hecht zijn goedkeuring aan het Commissievoorstel, als geamendeerd door het Parlement;

2.   verzoekt de Commissie haar voorstel krachtens artikel 250, lid 2 van het EG-Verdrag dienovereenkomstig te wijzigen;

3.   verzoekt de Raad, wanneer deze voornemens is af te wijken van de door het Parlement goedgekeurde tekst, het Parlement hiervan op de hoogte te stellen;

4.   wenst opnieuw te worden geraadpleegd ingeval de Raad voornemens is ingrijpende wijzigingen aan te brengen in het voorstel van de Commissie;

5.   verzoekt zijn Voorzitter het standpunt van het Parlement te doen toekomen aan de Raad en de Commissie.

Door de Commissie voorgestelde tekst   Amendementen van het Parlement
Amendement 1
OVERWEGING 2
(2)  De rol van de Commissie in haar hoedanigheid van statistische instantie wordt daarbij vervuld door Eurostat, dat namens de Commissie optreedt. Eurostat is door de Commissie belast met de uitvoering van taken die zij moet vervullen bij de productie van communautaire statistieken en moet als zodanig zijn taken uitvoeren overeenkomstig de beginselen van onpartijdigheid, betrouwbaarheid, relevantie, kosteneffectiviteit, statistische geheimhouding en doorzichtigheid, zoals neergelegd in het besluit van de Commissie van 21 april 1997 inzake de rol van Eurostat bij de productie van communautaire statistieken.
(2)  De rol van de Commissie in haar hoedanigheid van statistische instantie wordt daarbij vervuld door Eurostat, dat namens de Commissie optreedt. Eurostat is door de Commissie belast met de uitvoering van taken die zij moet vervullen bij de productie van communautaire statistieken en moet als zodanig zijn taken uitvoeren overeenkomstig de beginselen van onpartijdigheid, betrouwbaarheid, relevantie, kosteneffectiviteit, statistische geheimhouding en doorzichtigheid, zoals neergelegd in het besluit van de Commissie van 21 april 1997 inzake de rol van Eurostat bij de productie van communautaire statistieken. De Europese praktijkcode voor statistiek die door de nationale statistische instituten en Eurostat gezamenlijk wordt opgesteld, moet de beginselen van professionele onafhankelijkheid, geschiktheid van bronnen en kwaliteit van statistische gegevens versterken.
Amendement 2
OVERWEGING 5
(5)  Betrouwbare begrotingsstatistieken zijn doorslaggevend voor de geloofwaardigheid van het begrotingstoezicht. Het is van het grootste belang dat de gegevens die de lidstaten overeenkomstig Verordening (EG) nr. 3605/93 indienen en die de Commissie overeenkomstig het protocol aan de Raad verstrekt, van zeer goede kwaliteit zijn.
(5)  Betrouwbare begrotingsstatistieken zijn doorslaggevend voor de geloofwaardigheid van het begrotingstoezicht. Het is van het grootste belang dat de gegevens die de lidstaten overeenkomstig Verordening (EG) nr. 3605/93 indienen en die de Commissie overeenkomstig het protocol aan de Raad verstrekt, van zeer goede kwaliteit zijn. In dit verband moeten de punten 1.5, 1.6 en 1.7 van het rapport van de Raad ECOFIN van 20 maart 2005, bekrachtigd door de Europese Raad van Brussel van 22 en 23 maart 2005, en de grondbeginselen van officiële statistiek van de afdeling statistiek van het departement economische en sociale zaken van de Verenigde Naties beschouwd worden als basis waaraan de vereiste hoge kwaliteitsnormen moeten voldoen.
Amendement 3
OVERWEGING 9
(9)  De Commissie en de statistische instanties van de lidstaten moeten doorlopend contact met elkaar onderhouden om de kwaliteit van de door de lidstaten ingediende feitelijke gegevens en van de onderliggende overheidsrekeningen te waarborgen. De Commissie kan daartoe regelmatig zowel contact- als inspectiebezoeken afleggen, teneinde het toezicht op de ingediende gegevens te verbeteren en een permanente borging van de kwaliteit van deze gegevens te verzekeren. De lidstaten moeten de Commissie onverwijld toegang tot de informatie verschaffen.
(9)  De Commissie en de statistische instanties van de lidstaten moeten doorlopend contact met elkaar onderhouden om de kwaliteit van de door de lidstaten ingediende feitelijke gegevens en van de onderliggende overheidsrekeningen te waarborgen. De Commissie kan daartoe regelmatig zowel contact- als inspectiebezoeken afleggen, teneinde het toezicht op de ingediende gegevens te verbeteren en een permanente borging van de kwaliteit van deze gegevens te verzekeren. De lidstaten moeten de Commissie onverwijld toegang tot de informatie verschaffen. De Commissie dient het Europees Parlement en de Raad regelmatig op de hoogte te stellen van programma en werkzaamheden voor de verbetering van de kwaliteit van de statistieken in de Europese Unie.
Amendement 5
ARTIKEL 1, PUNT 2
Artikel 7, lid 2 bis (nieuw) (verordening (EG) nr. 3605/93)
2 bis. Indien voor de prognoses van de overheidstekorten en -schulden of hun herziening geen gebruik wordt gemaakt van de "gemeenschappelijk externe hypotheses", die door de Commissie worden gepubliceerd in het kader van de coördinatie van het economisch en begrotingsbeleid om vergelijkingen tussen de lidstaten mogelijk te maken, geven de lidstaten een deugdelijke verklaring voor de oorzaak van de afwijking en presenteren een berekening van de verschillen tussen de prognoses.
Amendement 6
ARTIKEL 1, PUNT 3
Artikel 9, lid 1 (verordening (EG) nr. 3605/93)
1.  De Commissie (Eurostat) beoordeelt de kwaliteit van de door de lidstaten ingediende feitelijke gegevens en van de onderliggende overheidsrekeningen. Onder kwaliteit van de feitelijke gegevens wordt verstaan de inachtneming van de boekhoudregels en de volledigheid, betrouwbaarheid, tijdigheid en consistentie van de gegevens.
1.  De Commissie (Eurostat) beoordeelt regelmatig de kwaliteit van de door de lidstaten ingediende feitelijke gegevens en van de onderliggende overheidsrekeningen. Onder kwaliteit van de feitelijke gegevens wordt verstaan de inachtneming van de normen van het Europees systeem van nationale en regionale rekeningen (ESR 95) en de volledigheid, betrouwbaarheid, vergelijkbaarheid, tijdigheid en consistentie van de gegevens.
Amendement 7
Artikel 9, lid 2 bis (nieuw) (verordening (EG) nr. 3605/93)
2 bis. De Commissie (Eurostat) brengt regelmatig aan de Raad en het Europees Parlement verslag uit over de kwaliteit van de door de lidstaten verstrekte feitelijke gegevens en de ontwikkeling van de Europese minimumnormen voor de kwaliteit van statistieken.
Amendement 8
ARTIKEL 1, PUNT 3
Artikel 12, alinea 1 (verordening (EG) nr. 3605/93)
De Commissie (Eurostat) staat doorlopend in contact met de statistische instanties van de lidstaten. Zij legt daartoe regelmatig in alle lidstaten contact- en inspectiebezoeken af.
De Commissie (Eurostat) staat doorlopend in contact met de statistische instanties van de lidstaten. Zij legt daartoe regelmatig in alle lidstaten contactbezoeken af. Zij kan tevens inspectiebezoeken afleggen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 322/97. De contactbezoeken vinden plaats volgens een door de lidstaten en de Commissie (Eurostat) gezamenlijk overeengekomen kalender. Zo mogelijk vinden deze bezoeken gelijktijdig in alle lidstaten plaats op grond van een jaarverslag over de evaluatie van de aanpassing van de statistische gegevens en de vooruitzichten op dat terrein.
Amendement 9
ARTIKEL 1, PUNT 3
Artikel 12, alinea 2 (verordening (EG) nr. 3605/93)
De contactbezoeken zijn bedoeld om de ingediende gegevens te evalueren, om de methoden te onderzoeken en om na te gaan of de boekhoudregels worden nageleefd. De inspectiebezoeken zijn bedoeld om de processen en rekeningen die tot staving van de ingediende gegevens dienen, grondig te controleren en om gedetailleerde conclusies te trekken over de inachtneming van de boekhoudregels en over de volledigheid, betrouwbaarheid, tijdigheid en consistentie van de ingediende gegevens.
De contactbezoeken zijn bedoeld om de ingediende gegevens te evalueren, om de methoden te onderzoeken en om na te gaan of de boekhoudregels worden nageleefd. Van de resultaten van de contactbezoeken wordt in elk geval verslag uitgebracht aan de nationale statistische instituten. De inspectiebezoeken zijn bedoeld om de processen en rekeningen die tot staving van de ingediende gegevens dienen, grondig te controleren en om gedetailleerde conclusies te trekken over de inachtneming van de boekhoudregels en over de volledigheid, betrouwbaarheid, tijdigheid en consistentie van de ingediende gegevens. Tot deze inspectiebezoeken wordt door de Commissie (Eurostat) besloten ingeval van serieuze twijfel over de betrouwbaarheid en de consistentie van de verstrekte gegevens en zoals voorzien in het programma.
Amendement 10
ARTIKEL 1, PUNT 3
Artikel 13, lid 1 (verordening (EG) nr. 3605/93)
1.  Bij de inspectiebezoeken aan de lidstaten kan de Commissie (Eurostat) zich laten bijstaan door deskundigen, met name uit andere lidstaten, van nationale instanties van de bezochte lidstaat die functioneel verantwoordelijk voor de controle van de overheidsrekeningen zijn, en van andere diensten van de Commissie.
1.  Bij de inspectiebezoeken aan de lidstaten kan de Commissie (Eurostat) zich laten bijstaan door deskundigen uit andere lidstaten, die ambtenaren zijn van de statistische instituten van de lidstaten, en in speciale gevallen door andere nationale instanties van de bezochte lidstaat die functioneel verantwoordelijk voor de controle van de overheidsrekeningen zijn, of door andere diensten van de Commissie, ingevolge een overeenkomst tussen de bezochte lidstaat en de Commissie (Eurostat).
Amendement 11
ARTIKEL 1, PUNT 3
Artikel 13, lid 1 bis (nieuw) (verordening (EG) nr. 3605/93)
1 bis. Voor Eurostat is voor de inspectie van de kwaliteit van de statistische gegevens onder de communautaire instituten een hoofdrol weggelegd. Eurostat moet echter tijdens de voorbereiding van de inspectie een interne procedure volgen van contacten en communicatie met de andere bevoegde communautaire instituten, en, wanneer de inspectiebezoeken beëindigd zijn, met hen tijdens de besluitvormingsprocedure tot een besluit komen.
Amendement 12
ARTIKEL 1, PUNT 3
Artikel 14 (verordening (EG) nr. 3605/93)
De Commissie (Eurostat) brengt aan het Economisch en Financieel Comité verslag uit over de resultaten van de contact- en inspectiebezoeken. Deze verslagen worden bekendgemaakt.
De Commissie (Eurostat) brengt aan het Economisch en Financieel Comité verslag uit over de resultaten van de contactbezoeken. Zij brengt aan het Europees Parlement en de Raad verslag uit over de conclusies van de inspectiebezoeken. Deze verslagen worden bekendgemaakt.
Amendement 13
ARTIKEL 1, PUNT 3
Artikel 16, lid 2 bis (nieuw) (verordening (EG) nr. 3605/93)
2 bis. De Commissie (Eurostat) stelt het Europees Parlement en de Raad op de hoogte van de gewijzigde gegevens en van de redenen voor de wijzigingen.

(1) Nog niet in het PB gepubliceerd.

Juridische mededeling - Privacybeleid