Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Senaat houdt jaarlijkse Europadebat dinsdag 17 maart 200912 maart 2009

Het jaarlijkse Europadebat van de Eerste Kamer met de regering wordt op dinsdag 17 maart 2009 gehouden. De Europa-woordvoerders in de Senaat zullen in debat gaan met de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Europese Zaken. De hoofdthema's in het debat zijn de financiële en economische crisis, de relatie EU-Rusland en de institutionele toekomst van de Europese Unie (het Verdrag van Lissabon). Over de relatie EU-Rusland heeft de Adviesraad Internationale Vraagstukken op verzoek van de Eerste Kamer vorig jaar een adviesPDF-document uitgebracht. Ook zal de Raad van Europa aan bod komen daar het Europadebat van de Eerste Kamer altijd het hele Europese continent betreft en niet is beperkt tot alleen de Europese Unie.

Voor de eerste termijn van de kant van de Eerste Kamer hebben bijna alle fracties zich aangemeld. De sprekers zijn: mevrouw Broekers-Knol (VVD), Van der Linden (CDA), Peters (SP). Eigeman (PvdA), mevrouw Strik (GroenLinks), Kuiper (ChristenUnie), Engels (D66), Ten Hoeve (Onafhankelijke Senaatsfractie), Koffeman (Partij voor de Dieren) en Yildirim van de gelijknamige van de SP afgesplitste fractie.

Ook de liberalisering van de postmarkt staat dinsdag 17 maart op de agenda van de Eerste Kamer. Het doel van het wetsvoorstel om de postmarkt in Nederland volledig te liberaliseren, maar tegelijk een bepaald basispakket aan postdiensten beschikbaar te houden en toegankelijk te houden voor de consument tegen uniforme en betaalbare tarieven. Voor dit onderwerp hebben zich zeven sprekers gemeld die in totaal twee uur spreektijd denken te vullen. Het zijn Asscher (VVD), Elzinga (SP), mevrouw Sylvester (PvdA), Van den Berg (SGP), Doek (CDA), Schouw (D66) en Yildirim van de gelijknamige fractie.

Klik hier voor achtergrondinformatie ten behoeve van het Europadebat en hier voor het Europese dossier E060150 : Voorstel voor een richtlijn tot wijziging van richtlijn 97/67/EG met betrekking tot de volledige voltooiing van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap

Sociale media menu


Deel dit item: