Deskundigenbijeenkomst Justitie en Veiligheid



Dinsdag 17 mei 2022 organiseerde de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid (commissie J&V) een openbaar deskundigengesprek ter voorbereiding op het debat over de Staat van de Rechtsstaat. Het thema van het gesprek was de persvrijheid en de rol van de pers in de rechtsstaat.

Het debat over Staat van de Rechtsstaat is een beleidsdebat en vindt op 31 mei 2022 plaats. Het debat wordt gevoerd met de minister van Justitie en Veiligheid, de minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris Cultuur en Media. Ter voorbereiding worden gesprekken met deskundigen gehouden.

De bijeenkomst van 17 mei 2022 was de laatste in een serie van vier voorbereidende gesprekken. Op 19 april 2022 heeft de commissie J&V in een bijeenkomst gesproken over de (financiering van) de politiële en justitiële keten en de bestrijding van ondermijning. Op 10 mei 2022 heeft de commissie J&V een bijeenkomst gehad over het thema rechtsbescherming, het lerend vermogen van de rechtsstaat en het Eerste Kamerrapport van de werkgroep zelfevaluatie n.a.v. de toeslagenaffaire. Diezelfde dag had de commissie J&V een digitale bijeenkomst met de voorzitter van de Venetiëcommissie van de Raad van Europa over diens rapport naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagaffaire.

Voor het gesprek op dinsdag 17 mei waren aanwezig:

  • Bart Brouwers, hoogleraar journalistiek
  • Thomas Bruning, Algemeen secretaris Nederlandse Vereniging van Journalisten

Na opening door de voorzitter van de commissie J&V, Margreet de Boer, gaven de sprekers ieder een inleiding. Daarna was er voor de Leden gelegenheid tot het stellen van vragen.


Deel dit item: