Nieuws uit de commissies van 31 januari 2023



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 31 januari 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Wet toekomst pensioenen

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt voor twee deskundigenbijeenkomsten te organiseren:

  • dinsdag 14 februari 2023 (thema's: uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en implementatie); en,
  • dinsdag 21 februari 2023 (thema's: rechtmatigheid en effecten van de wet).

Parameters

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de minister voor Armoedebeleid, Participatiebeleid en Pensioenen wordt heden geleverd door de leden van de CDA-fractie (Oomen-Ruijten).


Omgevingswet

De commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) en Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) stemmen in met de opzet voor de openbare technische briefing van het Adviescollege ICT-toetsing op 7 februari a.s.

Conceptadvies AcICT

De commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) en Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) bespreken dat inbreng voor schriftelijk overleg met de minister voor VRO naar aanleiding van de brief van 23 december 2022 wordt heden geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolaï). De fractie van de SP sluit zich bij de conceptbrief aan.


Wet publieke gezondheid (wpg)

Maatschappelijk Impact Team

De commissies Justitie en Veiligheid (J&V), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) bespreken dat inbreng voor het nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van CDA (Prins), ChristenUnie (Verkerk) en PvdD (Nicolaï).


Schriftelijke inbreng

Ontstaan gezamenlijk gezag door erkenning

De commissies Justitie en Veiligheid (J&V), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) bespreken dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (De Boer) en de PvdA (Recourt) gezamenlijk en de PVV (Bezaan).

EU-richtlijn verkeersveiligheid weginfrastructuur

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespreekt dat inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks en de PvdA gezamenlijk (Kluit/Karakus).

Luchtkwaliteit

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W naar aanleiding van de brief van 15 december 2022 wordt heden geleverd door de fracties van GroenLinks en de PvdA gezamenlijk (Kluit/Karakus) en de PvdD (Koffeman).

Klimaatakkoord

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van I&W 15 december 2022 wordt heden geleverd door de fracties van GroenLinks en de PvdA gezamenlijk (Kluit/Crone) en de PvdD (Koffeman).

JBZ-Raad

De commissies Immigratie en Asiel / JBZ Raad (I&A/JBZ) en Justitie en Veiligheid (J&V) bespreken dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Schiphol

De commissie Financiën (FIN) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de Partij voor de Dieren (Prast).

Collectie Nederland

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de VVD (De Blécourt-Wouterse) en GroenLinks (Veldhoen) gezamenlijk.

Wet biometrie in de vreemdelingenketen (Wbvk)

De commissie Immigratie en Asiel / JBZ Raad (I&A/JBZ) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Karimi).

Vreemdelingenbeleid

De commissie Immigratie en Asiel / JBZ Raad (I&A/JBZ) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).


Plenair

Gecombineerde geslachtsnaam

De commissie Justitie en Veiligheid (J&V) brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel plenair te behandelen op een door de Kamervoorzitter voor te stellen datum.

Beleidsdebat fondsen

De commissies Financiën (FIN) en Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) stellen voor het beleidsdebat fondsen op 4 april 2023 te houden en hiervoor de minister van Financiën en de minister van Economische Zaken en Klimaat uit te nodigen. Voorts hebben zij ingestemd om ter voorbereiding op dit debat een gesprek met de Algemene Rekenkamer te houden op 21 maart 2023.


Hamerstuk

Voorlichtingsaanvraag Raad van State

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stemt in met het conceptvoorlichtingsverzoek aan de Afdeling advisering van de Raad van State over het wetsvoorstel Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs en besluit het door te geleiden naar de Kamervoorzitter voor plenaire vaststelling.

Doorstroom schuldsanering

De commissie Justitie en Veiligheid (J&V) brengt blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.


Europa

Briefing EU-subsidies

De commissie Financiën (FIN) is akkoord met 7 maart 2023 als nieuwe datum voor de briefing van de Algemene Rekenkamer over onderzoek naar EU-subsidies.

Werkprogramma 2023 van de Europese Commissie

De commissie Financiën (FIN) besluit de voorstellen: Meerjarig financieel kader, Economische governance, Eigen middelen, Vennootschapsbelasting en de Versterking van de rol van de euro uit het Werkprogramma 2023 als prioritair voor te dragen. Het voorstel over Economische governance is al in behandeling genomen door de commissie, samen met de commissie EZK/LNV.

De commissie Immigratie en Asiel / JBZ Raad (I&A/JBZ) besluit op dit moment geen voorstel als prioritair voor te dragen maar de publicatie van de betreffende voorstellen af te wachten.

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) besluit de volgende prioriteit te selecteren: Leermobiliteit.

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) selecteert de voorstellen Hernieuwbare waterstof, Gezonde bodems en Concurrerend en efficiënt gebruik van luchthavencapaciteit en het voorstel Reach-herziening.

De commissie Justitie en Veiligheid (J&V) besluit de volgende voorstellen als prioritair voor te dragen:

  • interne markt;
  • digitalisering van het vennootschapsrecht;
  • strijd tegen seksueel misbruik van kinderen;
  • herziening van het regelgevingskader inzake passagiersrechten;
  • herziening van het kader voor alternatieve geschillenbeslechting en onlinegeschillenbeslechting met het oog op betere handhaving van het consumentenrecht.

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) selecteert de voorstellen Pakket sociale economie (27) en Legale migratie (35) uit Annex I als prioritaire voorstellen.


Deel dit item: