Plenair Van Bijsterveld bij voortzetting behandeling Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties



Verslag van de vergadering van 20 mei 2025 (2024/2025 nr. 29)

Status: ongecorrigeerd

Aanvang: 21.26 uur

Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Van Bijsterveld i (JA21):

Dank u wel, voorzitter. Allereerst ook dank aan de Tweede Kamerleden die hier met veel bevlogenheid het wetsvoorstel hebben verdedigd en daar hard voor hebben gewerkt. Ook dank aan de minister voor de beantwoording van de vragen. Het zal geen verrassing zijn hoe mijn fractie over dit wetsvoorstel denkt. Wij staan hier positief tegenover. Wij zien uiteraard ook de zorgen die zijn geuit. Die nemen wij ook serieus, maar wij vinden wel dat de waarborgen die in de wet gegeven zijn en ook de rechtsbescherming die er is, voldoende is om te zorgen dat deze dreiging, die er gewoon is vanuit deze organisaties, doelgericht kan worden aangepakt met de snelheid die daaraan, denk ik, recht doet.

Voorzitter. Als u mij toestaat wil ik toch heel even terugkomen op de gedachtevorming die bij collega Nicolaï is ontstaan. Schijnbaar heb ik dan toch een snaar bij hem geraakt, waardoor hij mijn partij een ideologie in de schoenen probeert te schuiven die ik niet zo heb gepresenteerd in mijn bijdrage. Ik vind het toch wel belangrijk om dat even recht te zetten. Want er wordt gesteld dat JA21 denkt dat op grond van deze wet partijen zoals Extinction Rebellion op dit moment al verboden kunnen worden verklaard. Dat is niet wat ik heb gezegd. Ik heb gezegd: áls partijen of organisaties voldoen aan de criteria die de wet aangeeft — ik heb daarbij zelfs letterlijk "ernstig strafbare feiten, geweld, intimidatie, bedreiging en afpersing" genoemd — kunnen ze verboden worden. En dat kunnen dan ook andersoortige organisaties zijn dan motorbendes. Want als wij partijen of organisaties hebben in Nederland die zich gaan gedragen als deze outlaw motorcycle gangs, dan moeten die ook gewoon verboden worden. Ja. Als partijen gaan radicaliseren, extremer gaan worden, andere mensen gaan bedreigen of een gevaar zijn voor de samenleving, dan moeten we daartegen optreden.

Ik zie dit initiatiefwetsvoorstel dan ook als een begrenzing, een normering. Wij moeten met elkaar niet toestaan dat ons land wordt gegijzeld door organisaties die denken dat zij boven de wet staan. In dat opzicht vind ik het goed dat dit wetsvoorstel er is. Het is ook goed dat het uiteraard snel geëvalueerd wordt en dat er van alles aan wordt gedaan om het eventueel beter te maken. Maar ik hoop wel dat de collega's die nog twijfelden, zien, ook gelet op alle cijfers die genoemd zijn over het gegeven dat er nog steeds sprake is van een probleem met 84 van die motorgangs, die nu misschien zelfs meer versnipperd en radicaler zijn dan ze voorheen waren, dat deze wet gewoon nodig is voor de veiligheid van Nederland. Daar staat JA21 voor.

Dank u wel. Dat was mijn bijdrage.

De voorzitter:

Dank u wel. Dan is het woord aan de heer Talsma namens de ChristenUnie.