Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 10 mei 2022



Parlementair jaar 2021/2022, 27e vergadering

Aanvang: 13.30 uur

Sluiting: 13.38 uur

Status: gecorrigeerd


Bekijk de video van dit verslagpunt

Opening

Voorzitter: Bruijn

Tegenwoordig zijn 67 leden, te weten:

Van Apeldoorn, Arbouw, Atsma, Baay-Timmerman, Van Ballekom, Van den Berg, Berkhout, Beukering, Bezaan, De Blécourt-Wouterse, De Boer, Bredenoord, Bruijn, De Bruijn-Wezeman, Crone, Dessing, Van Dijk, Dittrich, Doornhof, Essers, Ester, Faber-Van de Klashorst, Fiers, Frentrop, Ganzevoort, Geerdink, Gerkens, Van Gurp, Van Hattem, Huizinga-Heringa, Janssen, Jorritsma-Lebbink, Karakus, Karimi, Niek Jan van Kesteren, Ton van Kesteren, Keunen, Klip-Martin, Kluit, Knapen, Koffeman, Koole, Van der Linden, Meijer, Moonen, Nicolaï, Otten, Van Pareren, Pijlman, Prast, Prins, Raven, Recourt, Rietkerk, Rombouts, Van Rooijen, Rosenmöller, Schalk, Stienen, Van Strien, Talsma, Verkerk, Van der Voort, Lucas Vos, Mei Li Vos, De Vries en Van Wely.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik open de vergadering van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van dinsdag 10 mei 2022. Ik heet de leden, de medewerkers en iedereen die deze vergadering op de publieke tribune of via de webcast volgt van harte welkom.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Kox, wegens werkzaamheden voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa;

Hermans, wegens familieomstandigheden.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Herdenking mevrouw M.C.A. Vonk-van Kalker

Aan de orde is de herdenking van mevrouw M.C.A. Vonk-van Kalker (PvdA) i.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Aan de orde is de herdenking van mevrouw Vonk-van Kalker. Ik verzoek de leden te gaan staan.

We hebben de goede gewoonte om oud-leden die ons zijn ontvallen hier te gedenken. Vandaag gedenken wij Martha Vonk-van Kalker, die op 11 maart jongstleden op 78-jarige leeftijd overleed. Zij was voor de PvdA vier jaar lid van deze Kamer, van 20 september 1977 tot 10 juni 1981.

Martha Catharina Annie van Kalker werd op 23 september 1943 geboren in Groningen. Na de openbare lagere school deed zij tot 1963 gymnasium alfa in Emmen. Ze begon in dat jaar te werken als medisch secretaresse. Twee jaar later werd ze in het Noord-Hollandse Oudendijk hoofd van de afdeling Bevolking en Militaire Zaken van de gemeente.

Martha Vonk-van Kalker was inmiddels ook al binnen de PvdA actief, eerst als secretaris van het gewest Noord-Holland-Noord en als secretaris van de afdeling Hoorn. Niet veel later zette ze haar eerste stappen in de politiek toen ze gekozen werd als lid van de gemeenteraad van Oudendijk. Al snel volgde in 1977 het Eerste Kamerlidmaatschap. In de Eerste Kamer was Martha Vonk woordvoerder binnenlandse zaken en maatschappelijk werk voor de PvdA en voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Maatschappelijk Werk.

Haar maidenspeech hield ze op 12 september 1978 in het debat met toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Wiegel over het wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling van het Eemsmondgebied. Het deed haar genoegen, zo zei ze, om haar maidenspeech over dat onderwerp te mogen houden. De reden daarvoor was dat de gemeentelijke herindeling betrekking had op de geboortegemeenten van haar ouders: Uithuizermeeden en Uithuizen, die samen de gemeente Hefshuizen zouden vormen.

Anderhalf jaar later, bij de behandeling van de begroting voor het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, sprak Martha Vonk over het emancipatiebeleid van het kabinet-Van Agt I. Ze was niet te spreken over het kabinetsbeleid, dat volgens haar geen rekening hield met de invloed die de economische situatie had op de positie van achtergestelden. Vonk zei: "Welvaart en welzijn zijn niet te scheiden. (…) Fundamentele maatschappelijke en economische veranderingen zijn noodzakelijk om mensen echt in staat te stellen de belemmeringen weg te nemen om ontplooiingskansen te benutten." Ook in latere debatten bleef zij hameren op deze in haar ogen voor emancipatie zo noodzakelijke veranderingen.

Omdat Martha Vonk-van Kalker op relatief jonge leeftijd lid van de Eerste Kamer was — ze verliet de Kamer toen ze 37 was — had zij nog een lange en rijke carrière na haar Kamerlidmaatschap. Zo was zij onder andere als gecommitteerde van het gewest Twente verantwoordelijk voor economische zaken, verkeer en vervoer, welzijn en personeel. Bij de gemeenten Voorburg en Apeldoorn was ze gemeentesecretaris, en bij de gemeente Rijswijk interim-griffier. Martha Vonk was geruime tijd ook directeur van een bureau voor interim-management en bestuurs- en organisatieadvies.

Naast haar werk maakte ze ook deel uit van verschillende besturen, met name op het gebied van media en kunst. Ze was secretaris van de Stichting Theater de Tobbe in Voorburg, lid van de Mediaraad en vicevoorzitter van Radio West. Vanuit haar ervaring in de politiek en het lokaal bestuur was ze verder nog voorzitter van de Kring van Gemeentesecretarissen regio Den Haag en lid van het curatorium van de Thorbecke Academie in Leeuwarden.

Martha Vonk-van Kalker stond bekend als een ondernemend en daadkrachtig persoon. Ze maakte als Eerste Kamerlid deel uit van een generatie krachtige feministische senatoren, zo schreef de huidige PvdA-fractie bij het bekend worden van haar overlijden. Moge ons respect voor haar persoon en haar verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor haar familie en vrienden.

Ik verzoek eenieder om een moment stilte in acht te nemen.

(De aanwezigen nemen enkele ogenblikken stilte in acht.)

De voorzitter:

Dank u wel.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De voorzitter:

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ingekomen zijn beschikkingen van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal, houdende:

  • aanwijzing van het Tweede Kamerlid Boulakjar als lid in plaats van plaatsvervangend lid van de Benelux Interparlementaire Assemblee;
  • aanwijzing van het Tweede Kamerlid Eppink als lid en het Eerste Kamerlid Van Pareren als plaatsvervangend lid van de Benelux Interparlementaire Assemblee.

Op verzoek van de Forum voor Democratie-fractie heb ik op grond van artikel 36 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer het lid Dessing aangewezen als lid van de commissie Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ).


Bekijk de video van dit verslagpunt

Hamerstukken

Aan de orde is de behandeling van:

  • het wetsvoorstel Regels met betrekking tot de private buitengerechtelijke incassodienstverlening en wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de cumulatieregeling voor buitengerechtelijke incassokosten (Wet kwaliteit incassodienstverlening) (35733);
  • het wetsvoorstel Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het afschaffen van de collectiviteitskorting (35872);
  • het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet bekostiging financieel toezicht 2019 en enige andere wetten op het terrein van de financiële markten (Wijzigingswet financiële markten 2022) (35950).

Deze wetsvoorstellen worden zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Verlangt iemand aantekening? Dat is niet het geval.

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de vergadering. Ik dank alle leden en de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Sluiting

Sluiting 13.38 uur.


Bijlages

Lijst van besluiten en ingekomen stukken

Lijst van besluiten:

De Voorzitter heeft na overleg met het College van Senioren besloten om:

a. de behandeling van de volgende hamerstukken te doen plaatsvinden op 10 mei 2022:

Regels met betrekking tot de private buitengerechtelijke incassodienstverlening en wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de cumulatieregeling voor buitengerechtelijke incassokosten (Wet kwaliteit incassodienstverlening) (35733);

Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het afschaffen van de collectiviteitskorting (35872);

Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet bekostiging financieel toezicht 2019 en enige andere wetten op het terrein van de financiële markten (Wijzigingswet financiële markten 2022) (35950);

b. het voorbereidend onderzoek van het volgende wetsvoorstel door de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning te doen plaatsvinden op 17 mei 2022:

Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp) (35657);

c. de plenaire behandeling van het volgende wetsvoorstel te doen plaatsvinden op 16 en 17 mei 2022:

Goedkeuring van het Besluit houdende de vijfde verlenging van de geldingsduur van bepalingen van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Stb. 2022, 76) (Goedkeuringswet vijfde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19) (36042);

d. de plenaire behandeling van het volgende wetsvoorstel te doen plaatsvinden op 17 mei 2022 in plaats van 10 mei 2022:

Voorstel van wet van de leden Raemakers en Van Meenen tot wijziging van de Wet kinderopvang teneinde te bevorderen dat ouders kunnen kiezen tussen kindercentra die wel of niet kinderen toelaten die niet deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma (35049);

e. de Algemene Europese Beschouwingen te doen plaatsvinden op 7 juni 2022 in plaats van 10 mei 2022;

f. het beleidsdebat over COVID-19-onderwerpen te doen plaatsvinden op 5 juni 2022.

Lijst van ingekomen stukken, met de door de Voorzitter ter zake gedane voorstellen:

1. de volgende door de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangenomen wetsvoorstellen:

Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2019/1152 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de Europese Unie (PbEU 2019, L 186) (Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden) (35962);

Goedkeuring van het Besluit houdende de vijfde verlenging van de geldingsduur van bepalingen van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Stb. 2022, 76) (Goedkeuringswet vijfde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19) (36042);

Wijziging van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 teneinde de uitvoeringslasten bij het aanbesteden van diensten als bedoeld in die wetten te verlichten, alsmede grondslagen op te nemen voor het stellen van regels die bij de inkoop of subsidiëring van die diensten in acht worden genomen (Wet maatschappelijk verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015) (35816);

Wijziging van de Politiewet 2012 in verband met enkele aanpassingen die volgen uit de evaluatie van deze wet (35759);

Wijziging van de Wet op het financieel toezicht houdende nadere regels met betrekking tot het beloningsbeleid van financiële ondernemingen (Wet nadere beloningsmaatregelen financiële ondernemingen) (35514);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake tegemoetkoming musea na directe lockdown december 2021) (36005);

Wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren en enkele andere wetten in verband met de herpositionering van het overeenstemmingsvereiste met betrekking tot rechtspositionele regels met gevolgen voor rechten en plichten van individuele rechterlijke ambtenaren (36006);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022 (Derde incidentele suppletoire begroting inzake extra middelen examens en steunpakket voor de culturele en creatieve sector in januari in verband met COVID-19) (36014);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor het jaar 2022 (Incidentele suppletoire begroting inzake Groningen en SUVIS) (36018);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022 (Vijfde incidentele suppletoire begroting inzake herverkaveling maatschappelijke diensttijd, steunpakket voor de culturele en creatieve sector en kwijtschelding publieke schulden toeslagengedupeerden (36024);

Wijziging van de Gemeentewet, Provinciewet, Waterschapswet, Wet openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba en enige andere wetten in verband met het bevorderen van de bestuurlijke integriteit en de aanpak van aanhoudende bestuurlijke problemen in het decentraal bestuur (Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur) (35546);

Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp) (35657);

Wijziging van de Wet basisregistratie personen in verband met de invoering van een centrale voorziening ter ondersteuning van de colleges van burgemeester en wethouders bij het onderzoek of een persoon als ingezetene in de basisregistratie personen op een adres in de gemeente dient te worden ingeschreven alsmede naar de juistheid van de gegevens betreffende het adres van een ingezetene in de basisregistratie personen (35772);

Regels tot invoering van een toets betreffende verwervingsactiviteiten die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid gezien het effect hiervan op vitale aanbieders of ondernemingen die actief zijn op het gebied van sensitieve technologie (Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames) (35880).

Deze wetsvoorstellen zullen in handen worden gesteld van de desbetreffende commissies;

2. de volgende regeringsmissives:

een, van de minister van Algemene Zaken, inzake "Hierbij bied ik u een afschrift aan van mijn brief van heden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal" (griffienummer 171158);

een, van alsvoren, inzake "Hierbij doe ik u een afschrift toekomen van mijn brief van heden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal" (griffienummer 171171);

een, van alsvoren, inzake afschrift brief TK over benoeming de heer Druijf tot lid van de toetsingscommissie inzet bevoegdheden (griffienummer 171169);

een, van de minister van Buitenlandse Zaken, inzake lijsten van verdragen in voorbereiding (griffienummer 171184);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda voor de Raad Algemene Zaken van 12 april 2022 (griffienummer 171140);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda voor de Raad Buitenlandse Zaken van 11 april 2022 (griffienummer 171141);

een, van alsvoren, inzake verslag Europese Raad van 24 en 25 maart 2022 en NAVO-top

van 24 maart 2022 (griffienummer 171043.01);

een, van alsvoren, inzake verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Spanje inzake de uitwisseling en wederzijdse beveiliging van gerubriceerde gegevens; Madrid, 23 september 2021 (griffienummer 171144);

een, van alsvoren, inzake verslag van de NAVO-ministeriële bijeenkomst van 6 en 7 april 2022 (griffienummer 171052.01);

een, van alsvoren, inzake verslag Raad Buitenlandse Zaken van 11 april 2022 (griffienummer 171141.01);

een, van alsvoren, inzake "Hierbij informeren wij u, mede namens de minister-president, over de uitkomsten van de EU-AU top, die op 17 en 18 februari in Brussel plaats heeft gevonden" (griffienummer 171182);

een, van alsvoren, inzake informatievoorziening over nieuwe Commissievoorstellen (griffienummer 171179);

een, van alsvoren, inzake informatievoorziening over nieuwe Commissievoorstellen (griffienummer 171180);

een, van alsvoren, inzake verslag van de Raad Algemene Zaken van 12 april 2022 (griffienummer 171140.01);

een, van de minister van Justitie en Veiligheid, inzake incidentele suppletoire begroting (griffienummer 170769.07);

een, van de minister voor Rechtsbescherming, inzake inkleuring en stand van zaken invoeringstoets (griffienummer 168129.12);

een, van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inzake aanbieding openbaar jaarverslag AIVD 2021 (griffienummer 171183);

een, van alsvoren, inzake voorbereiding implementatie Wet open overheid (griffienummer 156195.65);

een, van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening, inzake maandrapportage maart 2022 "Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet" (griffienummer 171157);

een, van de minister van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, inzake aankondiging zesde incidentele suppletoire begroting 2022 OCW (griffienummer 171172).

een, van de minister van Financiën, inzake aanbieden Stabiliteitsprogramma 2022 (griffienummer 171185);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda eurogroep 3 mei (griffienummer 171189);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda voor de inzet tijdens de IMF-jaarvergadering op 20 en 21 april (griffienummer 171125);

een, van alsvoren, inzake uitstel BNC-fiche Verordening terbeschikkingstelling nieuwe eigen middelen (griffienummer 171161);

een, van alsvoren, inzake verslag eurogroep en Ecofin-Raad 4 en 5 april 2022 (griffienummer 171042.01);

een, van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst, inzake rechtsherstel en overbruggingswetgeving box 3 (griffienummer 171147.01);

een, van alsvoren, inzake aanbieding tiende voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag (griffienummer 171123);

een, van alsvoren, inzake nazending onderliggende beslisnota's Kamerbrief over opstart gepauzeerde invorderingen toeslagen (griffienummer 171058.01);

een, van alsvoren, inzake voorbereidingsbrief technische briefing box 3 (griffienummer 171147.01);

een, van de minister van Defensie, inzake beroep op CW artikel 2.27 ten aanzien van maatregelen versnelde aanvulling inzetvoorraad munitie ten behoeve van hoofdtaak 1 (griffienummer 171208);

een, van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, inzake geannoteerde agenda VTC EU-transportministers d.d. 8 april 2022 (griffienummer 171139);

een, van alsvoren, inzake schriftelijk overleg Trans-Europees Transport Netwerk (griffienummer 171142);

een, van alsvoren, inzake ontwerpbesluit tot wijziging van het Reglement rijbewijzen in verband met herstructurering van de examenstructuur voor het behalen van rijbewijzen van de categorieën Cl, C, Dl en D en getuigschriften van vakbekwaamheid en enige andere technische wijzigingen (griffienummer 171143);

een, van alsvoren, inzake verslag videoteleconferentie (VTC) van EU-transportministers d.d. 8 april 2022 (griffienummer 171139.01);

een, van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, inzake voorhang ontwerp-Verzamelregeling wijziging bestaande UPV's (griffienummer 171155);

een, van alsvoren, inzake ontwerpbesluit uitgebreide producentenverantwoordelijkheid textiel (griffienummer 171166);

een, van de minister van Economische Zaken en Klimaat, inzake kwartaalrapportage EU-wetgevingsonderhandelingen en EU-raadplegingen (griffienummer 171131);

een, van de minister voor Klimaat en Energie, inzake wijziging van het Besluit schadevergoeding net op zee in verband met actualisatie (griffienummer 171132);

een, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, inzake derogatie van de Nitraatrichtlijn (griffienummer 170314.04);

een, van alsvoren, inzake verkenning Afrekenbare Stoffenbalans (griffienummer 171154);

een, van alsvoren, inzake verslag Landbouw- en Visserijraad 7 april 2022 (griffienummer 171087.01);

een, van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, inzake verlenging waardevermeerderingsregeling Groningen voorjaar 2022 (griffienummer 170048.01);

een, van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid c.s., inzake afschrift Kamerbrief Verloop openstelling eerste aanvraagtijdvak STAP-budget (griffienummer 171170);

een, van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid c.s, inzake Gemeentenieuws van SZW 2022-2 (griffienummer 171153);

een, van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, inzake aanbieding van het nader rapport en het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State van 20 april 2022 over de krachtens hoofdstuk Va van de Wet publieke gezondheid geldende maatregelen (griffienummer 167290.279);

een, van alsvoren, inzake RIVM-advies en SMER (griffienummer 171137);

een, van alsvoren, inzake afschrift verzamelbrief COVID-19 (griffienummer 167290.276);

een, van alsvoren, inzake aanbiedingsbrief zesde incidentele suppletoire begroting 2022 ministerie van VWS (griffienummer 171167);

een, van de minister voor Langdurige Zorg, inzake vervolg coördinerende aanpak implementatie van het VN-verdrag Handicap (griffienummer 171149).

De Voorzitter stelt voor deze missives voor kennisgeving aan te nemen. De bijlagen zijn neergelegd bij de Directie Inhoud ter inzage voor de leden;

3. de volgende geschriften:

een, van F.M., inzake aanvulling op vragen over de Nederlandse staatsontvoeringen (griffienummer 168999.05);

een P.B., inzake detentieomstandigheden van Nederlands staatsburger in België (griffienummer 171176);

een A.K., inzake gecombineerde geslachtsnaam (griffienummer 171175);

een A.R., inzake het opleggen van een levenslange gevangenisstraf (griffienummer 171114.01).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid;

een, van R.N., inzake Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (griffienummer 166662.48).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken;

een, van, L.G., inzake stemming verlenging spoedwet van 23 november 2021 (griffienummer 167290.278);

een, van H.S., inzake "Oversterfte in de overdrive" (griffienummer 167290.277).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken;

een, van V.S., inzake vermogensbelasting (griffienummer 171128);

een, van G.S., inzake spaartaks (griffienummer 171129).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Financiën;

een, van J.M., inzake ontwikkelingen op Sint-Eustatius (griffienummer 171138).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties, Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving en Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

een, van J.M., inzake aanvulling op de brief van 21 april 2022 inzake ontwikkelingen Sint-Eustatius (griffienummer 171177).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties;

een, van F.J., inzake aandachtspunten met betrekking tot nieuwe Wet toekomst pensioen (griffienummer 168824.02).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

een, van J.O., inzake bezwaar ophoging leeftijd AOW-pensioen op Aruba (griffienummer 171178).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Koninkrijksrelaties;

een, van W.J., inzake bezwaar betreffende toepassing valkeniersvogels (griffienummer 171173).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

een, van T.M., inzake "Een goede vader verlegt geen grenzen" (griffienummer 171136).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor alle leden.

De Voorzitter stelt voor deze geschriften voor kennisgeving aan te nemen.