Stemming moties Bepalende zeggenschap van de Staten-Generaal bij verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19



Verslag van de vergadering van 2 maart 2021 (2020/2021 nr. 27)

Aanvang: 13.45 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen moties Tijdelijke wet maatregelen covid-19

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Tijdelijke bepalingen in verband met maatregelen ter bestrijding van de epidemie van covid-19 voor de langere termijn (Tijdelijke wet maatregelen covid-19),

te weten:

  • de motie-De Boer c.s. over delegatie onder vereiste goedkeuring bij wet (35526, letter AK);
  • de motie-Raven over een bevrijdings- en herstelplan (35526, letter AL).

(Zie vergadering van 23 februari 2021.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Thans zijn aan de orde de stemmingen. Ik heet de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig zijn, van harte welkom in deze Kamer. De minister heet ik nogmaals van harte welkom.

Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.

We stemmen over de motie 35526, letters AK, motie van het lid De Boer c.s. over delegatie onder vereiste goedkeuring bij wet.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Gaat uw gang, de heer Van Strien. Het mag uiteraard direct over meerdere moties gaan, als u dat wenst.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Strien i (PVV):

Wij hebben voor motie-Janssen gestemd en de motie-De Boer c.s. lijkt ons daarbij overbodig. Bovendien vinden wij het een merkwaardige constructie om de regering als boodschapper tussen de Eerste en Tweede Kamer te laten functioneren. Wij zullen tegen deze motie stemmen.

De overwegingen in de motie-Raven vormen een ratjetoe aan argumenten. Voorts geeft de motie instemming met alle noodzakelijke maatregelen onder de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, dus ook de impliciete goedkeuring van de avondklok. Wij waren daartegen en zijn dat nog steeds. Ten slotte is het herstelplan veel te laat en staat ons de oorlogstaal niet aan. Wij zullen dus ook tegen deze motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Strien. De heer Otten namens de Fractie-Otten.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Otten i (Fractie-Otten):

Voorzitter. Over de motie-De Boer. Net zoals de meerderheid van deze Kamer hebben wij indertijd voor de motie-Janssen gestemd en deze ook medeondertekend. De motie-De Boer over de rol van de Eerste Kamer vinden wij toch wat halfslachtig. Zoals gezegd, een Eerste Kamer die niet voor haar eigen rechten kan opkomen, verliest haar bestaansrecht. Hoewel er op zich een sympathieke bedoeling achter de motie zit, hebben wij deze vanwege de halfslachtigheid niet medeondertekend en zullen we ook tegenstemmen.

Dank.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Otten. Heeft een van de overige leden een stemverklaring? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-De Boer c.s. (35526, letter AK).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks, de SP, 50PLUS, de PvdA, de OSF, D66, de PvdD, FVD en Fractie-Nanninga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, het CDA, de VVD, Fractie-Otten, de PVV en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Vervolgens stemmen we over de motie 35526, letters AL, motie van het lid Raven over een bevrijdings- en herstelplan. Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen over deze motie? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Raven (35526, letter AL).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF en FVD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, het CDA, de VVD, Fractie-Otten, GroenLinks, de SP, 50PLUS, de PvdA, D66, de PvdD, de PVV, de ChristenUnie en Fractie-Nanninga ertegen, zodat zij is verworpen.