Experiment met subsidiariteitstoets



Om ervaring op te doen met de zogenoemde subsidiariteitstoets, starten alle nationale parlementen van de Europese Unie per 1 maart een experiment met als onderwerp het derde spoorwegpakket. Voor de Staten-Generaal nemen de gemengde commissie toepassing subsidiariteitstoets en de commissies voor Verkeer en Waterstaat van beide Kamers aan het experiment deel.

Als het ontwerpverdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa inwerking is getreden, krijgen de nationale parlementen van de Europese Unie een formele rol in het Europese wetgevingsproces. Zij kunnen dan Europese wetgevingsvoorstellen toetsen aan de beginselen van subsidiariteit (alleen datgene regelen wat niet meer uitsluitend nationaal kan worden geregeld) en proportionaliteit (niet meer dan nodig). Als eenderde van de nationale parlementen vindt dat aan die beginselen niet is voldaan, kan de "gele kaart " worden getrokken en moet de Europese Commissie haar voorstel herzien. De nationale parlementen kunnen ook naar het Hof van Justitie stappen.

Het derde spoorwegpakket is een reeds lopend dossier, maar het leent zich goed voor het experiment. Het derde spoorwegpakket is opgenomen in de dossiers E040148, E040149, E040150, E040151 en E040152 op de Europapoort.



Deel dit item: