Staten-Generaal ontvangen wetsvoorstellen over het benoemen van een regent



De regering heeft maandag wetsvoorstellen naar de Staten-Generaal gestuurd over het benoemen van een regent voor het geval Koning Willem-Alexander mocht overlijden en de Prinses van Oranje nog geen 18 jaar is. De Voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal, Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, zal naar verwachting op korte termijn een commissie uit Eerste Kamerleden en Tweede Kamerleden instellen die de openbare behandeling van de wetsvoorstellen voorbereidt. De commissie wordt ingesteld op basis van het Reglement van Orde van de Verenigde Vergadering. Uiteindelijk zal in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal over de wetsvoorstellen worden gestemd.

De regering heeft maandag aan het parlement voorgesteld om Koningin Máxima te benoemen tot regent als Koning Willem-Alexander komt te overlijden op het moment dat de Prinses van Oranje als troonopvolgster nog minderjarig is. Tegelijkertijd stelt de regering voor Prins Constantijn te benoemen tot regent indien Koningin Máxima dan onverhoopt mocht zijn overleden.

De wetsvoorstellen zijn maandag na ontvangst direct naar alle Kamerleden doorgestuurd. De laatste regent was Prins Claus; hij werd in 1981 benoemd voor het geval Koningin Beatrix zou komen te overlijden terwijl Prins Willem-Alexander als troonopvolger nog minderjarig was geweest.

De wetsvoorstellen:

Zie ook:


Deel dit item: