De Eerste Kamer heeft op maandag 16 en dinsdag 17 december gedebatteerd met de staatssecretaris van Financiën over het Belastingplan 2014,  de Overige fiscale maatregelen 2014, de Wet aanpak fraude toeslagen en fiscaliteit en de Wet wijziging percentages belasting- en invorderingsrente. Alle vier de wetsvoorstellen werden aanvaard.

Tijdens de plenaire behandeling werden vijf moties ingediend, waarvan er één werd aangenomen.

  • Motie-Essers (CDA) c.s. die de regering verzoekt belastinguitgaven substantieel terug te dringen, nieuwe belastinguitgaven pas uit te voeren als er een ex-ante evaluatie is geweest, de effectiviteit van deze maatregelen te monitoren en evalueren en de werkingsduur te koppelen aan een horizonbepaling. Staatssecretaris Weekers gaf aan dat hij deze motie ziet als een ondersteuning van zijn beleid. Deze motie werd aanvaard.
  • Motie-Van Strien (PVV) c.s die de regering verzoekt te onderzoeken wat de effecten zijn van de belastingmaatregelen op Nederlandse grensstreken en om zo nodig stappen te nemen die leiden tot een beter ondernemersklimaat aldaar. Staatssecretaris Weekers gaf aan dat het onverantwoord om dit binnen de in de motie opgenomen termijn van 1 april te evalueren en ontraadde de motie. Wel deed Weekers de toezegging dat hij een dergelijke evaluatie eind mei/begin juni zal uitvoeren. Deze motie werd verworpen.
  • Motie-Van Strien (PVV) c.s. die de regering verzoekt gezinnen en bedrijven te compenseren voor de verhoging van het accijnstarief op lpg. Deze motie werd ontraden en verworpen.
  • Motie-Van Strien (PVV) c.s. die de regering verzoekt een overgangsregeling te maken voor oldtimers die rijden op diesel en lpg en dus onder de huidige voorstellen niet meer worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Staatssecretaris Weekers gaf aan dat deze regeling de uitkomst is van uitvoerig overleg met auto-industrie en breed wordt gedragen. Weekers gaf aan dat de voorgestelde regeling voor oldtimers het maximaal haalbare is en ontraadde de motie.
  • Motie-Reuten (SP) c.s. die de regering verzoekt de verkleining van verschillen tussen hoge en lage inkomens via aanpassingen van heffingskortingen te bewerkstelligen. Weekers gaf aan dat een vergelijkbare opvatting is opgenomen in de motie Zijlstra-Samson, die vervolgens is uitgewerkt in het Belastingplan 2014. De staatssecretaris bepleitte dat er wel degelijk wordt genivelleerd en ontraadde de motie. Deze motie werd verworpen.

Deel dit item: