Kamer ontvangt voorlichting Raad van State over Wet verbod verticale integratie



De Raad van State heeft op 22 oktober 2014 de door de Eerste Kamer gevraagde voorlichting (EK 33.362, D) over artikel 13 van de Zorgverzekeringswet aangeboden. Dit artikel is opgenomen in het bij de Eerste Kamer aanhangige voorstel Wet verbod verticale integratie (33.362).

Gelet op de verschillende wijzigingen die dit artikel gedurende de behandeling heeft ondergaan, heeft de Raad van State zich op verzoek van de Kamer (EK 33.362, C) gebogen over de rol van artikel 13 in het stelsel van de Zorgverzekeringswet en de relatie met het recht op de vrije artsenkeuze. Tevens is nagegaan hoe artikel 13 zich verhoudt tot de relevante Europees- en internationaalrechtelijke criteria op het terrein van de interne markt en het grensoverschrijdend verkeer, in het bijzonder tot de EU-richtlijn betreffende de toepassing van de rechten van de patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg.

Een samenvatting van de voorlichting van de Raad van State is terug te vinden op de website van de Raad van State.

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal de voorlichting betrekken bij het voorbereidend onderzoek van het wetsvoorstel, dat op dinsdag 28 oktober 2014 geagendeerd staat.


Deel dit item: