Wetsvoorstellen hervorming volkshuisvesting unaniem aanvaard



De Eerste Kamer heeft dinsdag 17 maart 2015 unaniem ingestemd met twee wetsvoorstellen voor hervormingen in de volkshuisvesting. In het oorspronkelijke wetsvoorstel van het kabinet Rutte I (Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting) wordt de rol van corporaties bij de uitvoering van de woonopgave van gemeenten op het terrein van de sociale huursector en maatschappelijk vastgoed onderstreept. In het wetsvoorstel was ook de instelling van een Financiële Autoriteit woningcorporaties voorzien, als opvolger van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Deze autoriteit zou extern financieel toezicht houden op de woningcorporaties en op de naleving van de regels voor staatssteun. Het regeerakkoord 'Bruggen slaan' en de hervormingsagenda voor de woningmarkt van het kabinet Rutte II (EK 32.847, H) hebben ertoe geleid dat het wetsvoorstel is aangepast door middel van een novelle.

De Novelle Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting ziet met name op:

  • de concentratie op kerntaken van toegelaten instellingen en de financiering van activiteiten;
  • en de versterking van de positie van gemeenten richting toegelaten instellingen en ten aanzien van de regionale schaal. De novelle schrapt - als gevolg van een door de Tweede Kamer aangenomen amendement-Verhoeven c.s. (nr. 27) 
  • de instelling van de Financiële Autoriteit woningcorporaties en stelt een Autoriteit woningcorporaties in. 

Moties

Tijdens het debat van 10 maart werden twee moties ingediend, die bij de stemming op 17 maart beide werden aangenomen.

De motie van senator De Boer (GroenLinks) verzoekt de regering te regelen dat de verplichte markttoets voor niet DAEB-activiteiten (Diensten van Algemeen Economisch Belang) geldt voor zowel grond die in eigendom is, als grond die in erfpacht is van de woningcorporatie. De motie was ontraden door Minister Blok. Hij stelde in het debat van 10 maart dat er juridisch grote verschillen zijn tussen erfpacht en eigendom. Om die reden is er niet voor gekozen hier gelijke regelingen voor te maken. De minister haalde aan dat de enquêtecommissie Woningcorporaties heeft aanbevolen om niet-DAEB activiteiten in het geheel niet toe te staan. Iedere verzwakking van de markttoets doet daar volgens de minister aan af. De fracties van PvdA, CDA, CU, GL, SP, D66, PvdD en 50PLUS stemden voor de motie. De fracties van PVV, VVD, SGP en OSF stemden tegen.

De motie van senator Duivesteijn (PvdA) verzoekt de regering om te komen tot een actieprogramma waarin - naast de initiatieven van Platform 31 en de oprichting van een kenniscentrum - in samenwerking met gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties de invoering van wooncoöperaties wordt gestimuleerd. Minister Blok gaf in het debat van 10 maart aan dat hij de motie ziet als ondersteuning van zijn beleid en liet het oordeel hierover aan de Kamer. De fracties van PvdA, CDA, CU, GL, SP, D66, PvdD, OSF en 50 PLUS stemden voor. De fracties van PVV, VVD en SGP stemden tegen. 

Zie ook:


Deel dit item: