Eerste Kunstparade Binnenhofrenovatie geslaagd



Onder leiding van kunstenaar Tirzo Martha is op zaterdag 27 mei 2023 het programma Kunstparades Binnenhofrenovatie gestart met de eerste parade. Zo'n honderdvijftig deelnemers trokken door de Haagse binnenstad in een stoet die vooral opviel door de vele stoelen die mee werden gedragen.

Eindbestemming van de parade was het Plein, waar Martha een basisopstelling van zijn tijdelijke kunstwerk 'Zitten. Zat. Gezeten. Nu ga ik staan!' had voorbereid. Iedere deelnemer werd gevraagd om de meegebrachte stoelen toe te voegen aan het werk. Het gebeuren werd muzikaal aangekleed met Antilliaanse muziek.

Op uitnodiging van de Eerste Kamer is kunstenaar Tirzo Martha aan de slag gegaan met de inrichting van de eerste Kunstparade Binnenhofrenovatie. Thema van deze parade was 'reflectie'. Het kunstwerk op Plein was niet zomaar opgebouwd uit stoelen, of zoals ze in het parlement worden genoemd: zetels. Martha: "Zitten en zetel horen bij elkaar. Men neemt een zetel in en zit erop. Letterlijk. Maar dat betekent niet meteen dat dit iets passiefs is. Reflecteren vanuit je zetel veronderstelt dat je op de hoogte bent van wat er gaande is. Het is dus iets actiefs."

Martha legt daarmee een verband met de Eerste Kamer: "Dat is precies wat Eerste Kamerleden doen: zij zijn veel op pad en in gesprek met mensen. En als hun periode als Kamerlid voorbij is, staan zij hun zetel af aan een ander. Deze beweging van verkozen worden, een zetel innemen en weer afstaan, probeer ik in dit werk te vangen."

Ook na de parade op zaterdag is er door Martha verder gewerkt aan het kunstwerk. En niet door hem alleen: de opkomst was 'boven verwachting', aldus Tirzo. Dat veel bezoekers de moeite namen teksten te schrijven op het kunstwerk zelf, was ook iets wat hij van tevoren niet had bedacht. Maar omdat het kunstwerk geheel past in zijn visie op participatieve kunst, juichte hij deze spontante 'reflecties' van harte toe.

De laatste dag van het evenement, 30 mei 2023, stond in het teken van de Eerste Kamerverkiezingen. Een symbolisch moment waarop zetels in de Eerste Kamer soms wel en soms ook niet van Kamerlid wisselden. In de ochtend bracht Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn met Tirzo Martha een bezoek aan het kunstwerk. Het stokje wordt nu figuurlijk doorgegeven aan de organisator van de volgende kunstparade: de Tweede Kamer. Deze parade zal naar verwachting in het voorjaar van 2024 plaatsvinden.

Op de hoogte blijven van het programma Kunstparades Binnenhofrenovatie?


Deel dit item: