Kranslegging Oranjehotel namens de Staten-GeneraalDe Ondervoorzitter van de Eerste Kamer Kim Putters heeft op zaterdag 29 september 2012 samen met de Ondervoorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma namens de Staten-Generaal een krans gelegd bij de herdenking van de slachtoffers van gevangenschap in Oranjehotel Scheveningen.

Het Oranjehotel in Scheveningen was in de Tweede Wereldoorlog een Duitse gevangenis waar Nederlanders werden opgesloten voor verhoor en berechting die zich, op wat voor manier ook, tegen de Duitsers verzetten. Voor de meeste gevangenen was het verblijf niet langdurig en werd het gevolgd door hetzij vrijlating, hetzij verdere gevangenschap, vaak in Duitsland, hetzij executie op de Waalsdorpervlakte. Naar schatting hebben 25.000 mensen, afkomstig uit het gehele land, gevangen gezeten in het Oranjehotel.

De herdenking werd geopend door de voorzitter van de Stichting Oranjehotel, Dineke Mulock Houwer, en vervolgde met een indrukwekkende lezing door Paul Kalma die als zoon van een oud gevangene sprak en - in aanwezigheid van zijn moeder - haar verzetsdaden, gevangenschap en bevrijding optekende. Daarna volgden de kranslegging bij de 'Doodencel 601' en het samenzijn met nabestaanden.

Op de website van Oranjehotel Scheveningen is onder meer de herdenkingsrede van Paul Kalma te lezen.


Deel dit item: