Staten-Generaal ontvangen President LiberiaDe Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, hebben op vrijdag 9 november 2012 de president van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, ontvangen. De Liberiaanse president is in Nederland om een eredoctoraat van de Universiteit Tilburg in ontvangst te nemen.

De ontmoeting met de Staten-Generaal vond plaats in het gebouw van de Eerste Kamer. Bij het gesprek waren ook Eerste en Tweede Kamerleden aanwezig. Er werd gesproken over de opbouw van een stabiele democratie in Liberia, waarbij onder meer de kwesties van nationale verzoening, re-integratie van voormalig kindsoldaten en de noodzaak van vrouwenemancipatie aan de orde kwamen. Ook is er ingegaan op ontwikkelingen in de regio West-Afrika, zoals de geweldadige gebeurtenissen in Mali en de aankomende verkiezingen in Sierra Leone. In het gesprek benadrukte de Liberiaanse president dat Liberia, gezien de positieve ontwikkelingen, een zeer interessante markt biedt voor Nederlandse private investeringen. Deze investeringen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de noodzakelijke economische ontwikkelingen in het land.

Ellen Johnson Sirleaf is sinds 2006 president van Liberia en de eerste vrouwelijke president van Afrika. Zij vervulde daarvoor verschillende ambten voor haar land en voor de Verenigde Naties. In 2011 kreeg ze samen met Leymah Gbowee en Tawakkul Karman de Nobelprijs voor de Vrede.


Deel dit item: