Informatiehoek over de inhuldiging in Staten-GeneraalDen Haag - 13-03-2013

PERSBERICHT

Vanaf woensdag 13 maart is in de Eerste en Tweede Kamer een informatiehoek over de inhuldiging van de Koning te bezoeken. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, en de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, openden vandaag in de Statenpassage van de Tweede Kamer deze gezamenlijke informatiehoek over de Verenigde Vergadering op 30 april. Dat gebeurde in aanwezigheid van scholieren van LMC Slinge uit Rotterdam. De beide Voorzitters gingen vervolgens met de scholieren in gesprek over de rol van het Nederlandse parlement bij de inhuldiging. Deze informatiehoek is ook opgesteld in de publieksruimte van de Eerste Kamer.

De tentoonstelling bestaat uit twee panelen. De ene geeft aan wat er gebeurt in een vergadering van de Staten-Generaal, de andere wat de inhuldiging op 30 april precies inhoudt. Verder kunnen bezoekers naar de website www.staten-generaal.nl surfen en daar meer informatie vinden over onder meer de inhuldiging. De panelen staan zowel in de Eerste Kamer als de Tweede Kamer.

De inhuldiging van Koning Willem-Alexander vindt plaats in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, onder leiding van de voorzitter van de Eerste Kamer. Zo staat dat in de wet. De Koning zweert dan trouw aan de Grondwet en het Statuut voor het Koninkrijk. De parlementariërs worden in staat gesteld de eerder bij hun aantreden afgelegde eed of belofte te herbevestigen ten overstaan van de nieuwe Koning.


Deel dit item: