Voorzitter Verenigde Vergadering: voorbereidingen inhuldiging goed op gangDen Haag - 26-03-2013

PERSBERICHT

De voorbereidingen voor de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal ter inhuldiging van de nieuwe Koning op 30 april 2013 zijn goed op gang. Dat heeft de Voorzitter van de Verenigde Vergadering, Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf, dinsdag gezegd in een persbijeenkomst in Den Haag over de inhuldiging, samen met premier Rutte en burgemeester Van der Laan van Amsterdam. ”Er is de afgelopen tijd keihard gewerkt door veel mensen aan de voorbereiding van de Verenigde Vergadering. Aan de logistiek voor de mensen die straks bij de inhuldiging aanwezig zijn, aan de uitnodigingen, aan de inrichting van de kerk, zoals de bloemen en de muziek tijdens de inhuldiging" , aldus De Graaf.

De Graaf zei dat op 30 april minder mensen de Verenigde Vergadering zullen bijwonen dan in 1980 bij de inhuldiging van Koningin Beatrix. Dat heeft te maken met strengere veiligheidsvoorschriften. “Voor de Verenigde Vergadering worden 2045 mensen uitgenodigd, velen vanuit hun functie of als gast van de Koning, maar ook ten minste 500 mensen die op ons verzoek door de Commissarissen van de Koningin in de twaalf provincies zijn voorgedragen. Dit blijkt echt een doorsnee van de bevolking te zijn, personen met alle soorten beroepen en achtergronden zullen straks aanwezig zijn bij de inhuldiging."

De Voorzitter zei op een vraag van een journalist over het al dan niet afleggen van de eed of belofte door Kamerleden het “te betreuren dat een aantal leden van het parlement te kennen heeft gegeven wel te komen maar niet de eed of belofte af te zullen leggen .” Volgens De Graaf gaat het er bij deze handeling “in de kern om de betrokkenheid tussen de Koning en het volk, vertegenwoordigd door de Kamerleden, nog eens te benadrukken."  Deze Kamerleden zullen de vergadering niettemin gewoon kunnen bijwonen.


Deel dit item: