Kamervoorzitters bij Nationale Holocaust HerdenkingEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zijn zondag 26 januari 2020 aanwezig geweest bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. De beide Kamervoorzitters legden namens de Staten-Generaal een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'.

De Nationale Holocaust Herdenking vindt ieder jaar plaats in het Wertheimpark in Amsterdam op de laatste zondag in januari. Dit jaar spraken tijdens de herdenking, naast minister-president Mark Rutte, onder andere de voorzitter van het Nederlands Auschwitzcomité, Jacques Grishaver en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.

Sinds 2015 is de bevrijdingsdatum van Auschwitz-Birkenau, 27 januari 1945, een door de Verenigde Naties vastgestelde internationale dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld worden dan slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht.

Op maandag 27 januari 2020 wordt met een grote internationale bijeenkomst in Auschwitz-Birkenau herdacht dat 75 jaar geleden het vernietigingskamp van nazi-Duitsland aldaar werd bevrijd. Namens Nederland zijn Koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte bij de herdenking.


Deel dit item: