Kamervoorzitters bij herdenking FebruaristakingEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hebben dinsdag 25 februari een krans gelegd namens de Staten-Generaal bij De Dokwerker, het monument voor de Februaristaking op het Jonas Daniel Meijerplein. Voorafgaand aan de kranslegging spraken onder anderen Ferd Grapperhaus (minister van Justitie en Veiligheid) en oud-Eerste Kamerlid en voormalig vicepremier Jan Terlouw.

De Februaristaking vond 79 jaar geleden plaats, op 25 en 26 februari 1941. De staking begon in Amsterdam met het stilzetten van de trams in de stad en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. De Duitsers sloegen de staking hardhandig neer. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden, veel stakers werden gevangengenomen. Op 13 maart 1941 werden op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen drie Februaristakers gefusilleerd.

Aanleiding voor de staking waren de eerste grote razzia's op 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de bezetter in Nederland.


Deel dit item: