Zaterdag 27 juni 2020 vond in de Ridderzaal in Den Haag de 16e editie van de Nederlandse Veteranendag plaats. Op die dag worden de ruim 111.000 veteranen die Nederland telt, geëerd. Zij zijn ingezet in dienst van de vrede. De Staten-Generaal werden op Veteranendag vertegenwoordigd door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

De dag werd geopend in de Ridderzaal in aanwezigheid van onder meer Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten, de beide Kamervoorzitters en Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en tevens voorzitter van Nationaal Comité Veteranendag.

In verband met de coronamaatregelen was het traditionele defilé van duizenden veteranen en militairen van het Haagse Malieveld door de binnenstad vervangen door een alternatief programma waarin vier veteranen centraal stonden.

Onder hen Maaike Hoogewoning die als operatiekamerassistent bij verschillende uitzendingen van defensie betrokken is geweest. Sinds dit voorjaar werkt zij tijdens de coronacrisis met andere defensiecollega's op de intensive care van een gewoon ziekenhuis.

Nederlandse Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke organisaties. Doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen.


Deel dit item: