Buitenactiviteiten Prinsjesdag 2020 ook aangepastDe traditionele buitenactiviteiten in Den Haag bij de viering van Prinsjesdag zullen dit jaar sterk aangepast worden. Dit is het gevolg van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. De gebruikelijke rijtoer van Zijne Majesteit de Koning en het Koninklijk gezelschap gaat dit jaar niet door en het militair ceremonieel bij de Grote Kerk en Paleis Noordeinde worden sterk beperkt. Prinsjesdag wordt dit jaar niet toegankelijk voor publiek. Belangstellenden wordt opgeroepen die dag niet naar Den Haag te komen. Dit hebben de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, de minister van Defensie Ank Bijleveld en de Voorzitter van de Verenigde Vergadering Jan Anthonie Bruijn dinsdag in overleg met Zijne Majesteit de Koning besloten. Partijen hebben wel afgesproken de activiteiten als gevolg van de coronamaatregelen zo sober mogelijk, waar mogelijk met inachtneming van de traditie, uit te voeren.

De Verenigde Vergadering op Prinsjesdag vindt dit jaar niet in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk in Den Haag plaats. Al eerder werd besloten deze Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal waar de Koning namens de regering de Troonrede uitspreekt als gevolg van de beperkende maatregelen vanwege corona sterk af te schalen.

Geen rijtoer

De burgemeester van Den Haag heeft als Voorzitter van de Veiligheidsregio en in overleg met Zijne Majesteit de Koning, de lokale driehoek, de Voorzitter van de Verenigde Vergadering en de minister van Defensie besloten dat er dit jaar geen ruimte is voor de traditionele activiteiten buiten de vergaderzaal. Tijdens evenementen moeten nog steeds coronamaatregelen worden nageleefd. Elk jaar komen veel mensen op Prinsjesdag af. De verwachting is dat als er een grote toestroom van mensen plaatsvindt, de maatregelen, waaronder die van anderhalve meter afstand, niet goed kunnen worden nageleefd. Dat betekent dat de traditionele rijtoer van de leden van het Koninklijk Huis van Paleis Noordeinde naar de Verenigde Vergadering en terug naar het Paleis niet doorgaan. Prinsjesdag zal ook niet toegankelijk zijn voor publiek. De gemeente Den Haag roept mensen daarom op de viering van Prinsjesdag via de televisie te volgen en niet naar Den Haag te komen.

Militair Ceremonieel sterk beperkt

Het traditionele militair ceremonieel wordt dit jaar op Prinsjesdag ook een stuk minder. Voor de ingang van de kerk zal de Krijgsmacht met beperkt ceremonieel aanwezig zijn. Bij aankomst bij de Grote Kerk is er nader in te vullen militair eerbetoon. De aankomst van de gasten wordt omlijst met waardige militaire muziek. Over de precieze invulling van het ceremonieel wordt de komende tijd nog verder overlegd. Wel is duidelijk dat er geen mogelijkheid is om het militair ceremonieel te zien: het gebied rondom de Grote Kerk zal worden afgesloten.

Verenigde Vergadering afgeslankt

De Grote- of Sint Jacobskerk in het centrum van Den Haag biedt in tegenstelling tot de Ridderzaal voldoende ruimte voor de 75 Eerste Kamerleden en 150 Tweede Kamerleden en leden van het kabinet, met inachtneming van de huidige richtlijn om anderhalve meter afstand te houden. Normaal zijn er op Prinsjesdag circa duizend gasten in de Ridderzaal, dit jaar is er vanwege de beperkingen slechts plaats voor circa 250 gasten. Het is voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvindt.


Deel dit item: