Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië



Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer en Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer hebben vrijdag bij de Indische plaquette in de hal van het gebouw van de Tweede Kamer in een korte besloten bijeenkomst kransen gelegd tijdens de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Ook Voorzitter Erry Stoové van de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 legde een krans. Hierna volgde een minuut stilte. De herdenking was als gevolg van de coronamaatregelen kleinschalig.

Tijdens de herdenking werd eerst een bladzijde omgeslagen van de Erelijst der Gevallenen. Daarna werden korte toespraken gehouden door Voorzitter Stoové van de 'Stichting Herdenking 15 augustus 1945' en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, alsmede door Irene Urich namens de Vereniging van Gerepatrieerden en Vrienden over haar ervaringen als kind in een oorlog, en Peter Neeb, lid van de Commissie van Advies van de stichting, over zijn ervaringen uit en na de oorlog.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de 'Stichting Herdenking 15 augustus 1945' in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties een korte besloten herdenking bij de plaquette in de hal van Binnenhof 1a. De bronzen Indische plaquette werd in 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Op zaterdag 15 augustus vindt bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking georganiseerd door Stichting Herdenking 1945 plaats. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen ook die dag een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen.


Deel dit item: