Prinsjesdag 2021 weer in Grote KerkDe Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal op Prinsjesdag wordt dit jaar in principe opnieuw in een beperkte opzet gehouden in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag. Dit heeft de Voorzitter van de Verenigde Vergadering, Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn, in overleg met de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, besloten. Zij hebben hierover vandaag alle Leden van de Eerste en Tweede Kamer geïnformeerd. Daarmee vindt de Verenigde Vergadering op dezelfde manier plaats als vorig jaar.

Het besluit heeft te maken met de onzekerheid over de ontwikkelingen rond het coronavirus en de coronamaatregelen, in het bijzonder het voortduren van de anderhalvemeterafstandsregel. Een veilige Prinsjesdag voor alle Kamerleden, medewerkers en eventuele gasten staat voor de beide Voorzitters voorop. De Voorzitters verzekeren met hun besluit dat alle leden van de Eerste en Tweede Kamer hun grondwettelijke recht kunnen uitoefenen om de parlementaire vergadering bij te wonen. Gebruikelijke gasten als Nederlandse autoriteiten, buitenlandse gasten en partners van Kamerleden zullen ook dit jaar niet worden uitgenodigd.

Mochten de dan geldende coronamaatregelen het overduidelijk toelaten, dan kunnen de Staten-Generaal toch nog overwegen Prinsjesdag aan het Binnenhof te laten plaatsvinden. Mocht de Verenigde Vergadering toch in de Ridderzaal plaatsvinden, dan kan besloten worden het aantal aanwezigen alsnog uit te breiden.

Jaarlijks vindt de Verenigde Vergadering plaats op de derde dinsdag in september. Vanwege de coronamaatregelen kon de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag vorig jaar niet plaatsvinden aan het Binnenhof. De Verenigde Vergadering vond toen plaats in de Grote Kerk in Den Haag met ongeveer 275 aanwezigen. Normaal wonen circa duizend mensen de Verenigde Vergadering bij.


Deel dit item: