Staten-Generaal ontvingen President van IndiaWoensdag 6 april ontvingen de Staten-Generaal president Ram Nath Kovind van India. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heetten de president welkom in de Eerste Kamer.

Na een kort welkomstwoord van de Voorzitter van de Eerste Kamer en het antwoord hierop van de president gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Hierbij waren ook voorzitters Bastiaan van Apeldoorn en Attje Kuiken van de Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken van beide Kamers aanwezig.

De president van India is in Nederland voor een tweedaags staatsbezoek. Met de komst van de Indiase president naar Nederland worden de goede bilaterale relaties tussen Nederland en India herbevestigd. Het bezoek is een vervolg op het staatsbezoek van de Koning en Koningin aan India in 2019. De komst van de president vindt plaats in het jaar dat Nederland en India stilstaan bij 75 jaar diplomatieke betrekkingen.

In zijn welkomstwoord benadrukte Eerste Kamervoorzitter Bruijn het belang van goede diplomatieke betrekkingen, ook tussen staatshoofden en parlementen. President Kovind was eerder zelf lid van het Indiase hogerhuis, de Rajya Sabha. Tweede Kamervoorzitter Bergkamp zei in haar bijdrage dat de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken de samenwerking met India als één van de prioriteiten van 2022 ziet. Dit onderstreept volgens haar het belang dat de Tweede Kamer hecht aan de bilaterale relatie met India.


Deel dit item: