Staten-Generaal herdenken oorlogsslachtoffers



De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal hebben woensdag 4 mei 2022, Nationale Dodenherdenking, in het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij deden dat bij de Erelijst van Gevallenen, waarop 18.000 namen van militairen en verzetsmensen staan die in de oorlog zijn omgekomen.

De plechtigheid werd geopend door Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Aansluitend sprak Mia Kesber. Zij is familie van personen die in de Erelijst staan vermeld. Daarna lazen leerlingen van de Haagse Johan de Wittscholengroep zelfgeschreven gedichten voor.

Vervolgens legden de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Vera Bergkamp, een krans namens de Staten-Generaal. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport legden een krans namens de Ministerraad van het Koninkrijk, en leerlingen van de Johan de Wittscholengroep namens hun school.

Erelijst van gevallenen

De herdenking vond voor de eerste keer plaats in het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. De Erelijst heeft na de verhuizing een plek gekregen in de Statenpassage (centrale hal). Op het Binnenhof was de Erelijst van Gevallen sinds 1960 te vinden bij ingang Binnenhof 1A van de Tweede Kamer.

De Erelijst van Gevallenen bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden – voor zover bekend. Iedere dag wordt een bladzijde van de Erelijst van Gevallenen omgeslagen.

In 2010 heeft de Tweede Kamer de Erelijst van Gevallenen in samenwerking met het NIOD gedigitaliseerd, naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Erelijst. De digitale Erelijst is te vinden op www.erelijst.nl.

Herdenking in Amsterdam

In de avond van 4 mei waren de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en een groot aantal Eerste en Tweede Kamerleden aanwezig bij de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Bij het Nationaal Monument legden de Kamervoorzitters een krans namens de Staten-Generaal.


Deel dit item: