Eerste en Tweede Kamer herdenken Koningin Elizabeth IIDe Eerste en de Tweede Kamer hebben dinsdag 13 september tijdens hun plenaire vergaderingen de Britse Koningin Elizabeth II herdacht die donderdag 8 september is overleden. In aanwezigheid van de Britse ambassadeur Joanna Roper en minister Kaag van Financiën die namens de regering bij de herdenking aanwezig was, hielden leden van beide Kamers een minuut stilte ter nagedachtenis van de Britse Koningin. Voorafgaand spraken de beide Voorzitters.


Toespraken

In zijn speech in de Eerste Kamer zei Voorzitter Jan Anthonie Bruijn dat Koningin Elizabeth II gedurende ruim zeventig jaar een baken van rust en stabiliteit was voor de verschillende generaties die met haar meegroeiden en opgroeiden. Maar, vervolgde hij: “Al was Koningin Elizabeth een baken van rust in een veranderende wereld, dat betekende niet dat ze stil stond. Ze bewoog mee met de veranderingen in de samenleving. Op haar eigen manier; geen grote sprongen, maar met kleine stappen. Omdat die uiteindelijk de meest blijvende verandering teweegbrengen, was haar stellige overtuiging.”

Voorzitter Vera Bergkamp zei in de Tweede Kamer: “Immer bewust van de grote symboliek van haar daden, combineerde zij haar zware verantwoordelijkheidsgevoel ook met een zekere lichtheid en een soms briljant gevoel voor timing.’ Verder zei Bergkamp: “De koningin had altijd een twinkeling in de ogen en zij was ‘good humoured’ tot het einde toe.” Ook benadrukte zij de constante factor die de koningin was. “Wij allen kennen geen andere ‘Queen’ van Engeland dan Elizabeth. Zij was zeventig jaar lang de constante factor in een constant veranderende wereld.”


Condoleances

Maandag 12 september tekenden Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp samen het condoleanceregister op de Britse ambassade naar aanleiding van het overlijden van Koningin Elizabeth II.


Deel dit item: