Februaristaking herdacht bij De DokwerkerEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamer Ondervoorzitter Roelien Kamminga waren zondag 25 februari aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking. Namens de Staten-Generaal legden zij een krans bij De Dokwerker, het monument voor de staking op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Bij de herdenking waren toespraken van schrijver, theater- en documentairemaker Johan Fretz en de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Ook sprak Jaïr Stranders, voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941. Verder was er een optreden van dichter en rapper Benjamin Fro.

De Februaristaking vond 83 jaar geleden plaats, op 25 en 26 februari 1941. De staking begon in Amsterdam met het stilzetten van de trams in de stad en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. De Duitsers sloegen de staking hardhandig neer. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden en veel stakers werden gevangengenomen. Op 13 maart 1941 werden op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen drie Februaristakers gefusilleerd.

Aanleiding voor de staking waren de eerste grote razzia's op 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. De Februaristaking was de eerste grootschalige verzetsactie in Nederland tegen de Duitse bezetter.


Deel dit item: