Zuid-Koreaanse parlementsvoorzitter op bezoekDe Staten-Generaal ontvingen op dinsdag 26 maart de parlementsvoorzitter van Zuid-Korea, Kim Jin-pyo. Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma en Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn heetten hem welkom in het Tweede Kamergebouw. De bijeenkomst stond in het teken van de versterking van de verbinding tussen Nederland en Zuid-Korea. Tijdens het bezoek werd gesproken over de samenwerking op het gebied van technologie en digitalisering, de geopolitieke situatie en het Strategische Partnerschap dat Nederland en Zuid-Korea in november 2022 sloten. Traditiegetrouw schreef Kim Jim-pyo een boodschap in het gastenboek.


Parlementsverkiezingen

Bosma refereerde onder meer aan de parlementsverkiezingen die in april gepland staan in Zuid-Korea en aan het werkbezoek dat een delegatie van de commissie voor Buitenlandse Zaken in april van het afgelopen jaar aan het land bracht. Dit bezoek had als doel om een beter begrip te krijgen van de veranderende geopolitieke veiligheidssituatie in de regio.


Top over democratie

Bruijn sprak onder andere over de Summit for Democracy waarvan de derde editie onlangs plaatsvond in Zuid-Korea en waarbij een van de centrale thema's de invloed van nieuwe technologieën zoals AI en algoritmen was. Hij nodigde parlementsvoorzitter Kim Jin-pyo uit zijn inzichten hierover te delen. Ook Guus Hiddink kwam nog even ter sprake. De Nederlander bereikte als bondscoach van het Zuid-Koreaanse voetbalelftal in 2002 de halve finales van het WK en geniet nog steeds een heldenstatus in het land.


Deel dit item: