Onthulling 'First Contact Memorial' in Mapoon, AustraliëSamen met de Gouverneur van de Staat Queensland, Penelope Wensley, heeft de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Fred de Graaf, mede namens de Voorzitter van de Tweede Kamer, op maandag 27 mei in Mapoon bij Weipa, in het noorden van Australië, het 'First Contact Memorial' onthuld. Dit monument is gelegen in de buurt van de plaats waar het Nederlandse VOC-schip de 'Duyfken' in 1606 het eerste contact tot stand bracht tussen de inheemse bevolking van Australië en Europeanen. De plechtigheid in Mapoon markeert het begin van de Nationale Verzoeningsweek 2013 in Australië.

Achtergrond

In 1606 bereikte het VOC-schip de Duyfken de westkust van Kaap York in het noorden van Queensland. Op het schiereiland kwam de bemanning onder leiding van Willem Janszoon in contact met de inheemse bevolking van Australië. Deze gebeurtenis werd later gedocumenteerd als de eerste ontmoeting op Australisch grondgebied tussen de oorspronkelijke bevolking van Australië en Europeanen.

In 2006 bracht een Nederlandse parlementaire delegatie onder leiding van toenmalig Eerste Kamervoorzitter Yvonne Timmerman-Buck op uitnodiging van het Australische parlement een bezoek aan Australië om de speciale band die 400 jaar tussen Nederland en Australië bestond, te gedenken. In Weipa deed mevrouw Timmerman-Buck het voorstel om een permanent monument aan de Westelijke Kaap York op te richten. De Staten-Generaal stelden daar later een financiële bijdrage voor ter beschikking.

Het monument is thans tot stand gekomen met verdere steun van de Mapoon Aboriginal Shire Council, de regering van Queensland, de ondernemingen Rio Tinto Alcan en Van Oord Australië en de Western Cape Communities Trust. Het is opgericht bij Mapoon in een park waar voor de gelegenheid bijzondere bomen zijn geplant.

Inauguratie

De Gouverneur van Queensland en de Voorzitter van de Eerste Kamer verrichtten in de ochtend van 27 mei 2013 de inaugurele handeling. Van Nederlandse zijde waren naast de Kamervoorzitter onder meer aanwezig de Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton (evenals Fred de Graaf ook in 2006 in Weipa), de Ambassadeur van Nederland in Australië, Annemieke Ruigrok en de Honorair Consul in Brisbane, Kasper Kuiper, die een belangrijke organisatorische rol bij de totstandkoming van het monument vervulde. Vele Aboriginals en andere bewoners van de Westkaap woonden de onthulling van het monument bij.

In zijn toespraak in Mapoon noemde Kamervoorzitter De Graaf de inauguratie van het monument een mijlpaal in de verhouding tussen Nederland en Australië. Het monument draagt eraan bij de vele verhalen over de eerste intercontinentale contacten die niet altijd harmonieus verliepen, levend te houden. Het monument symboliseert ook de verzoening die zich heeft voltrokken, en het staat voor de voortreffelijke betrekkingen tussen Nederland en Australië die ook in de toekomst in stand blijven.

Boek

Ter gelegenheid van de onthulling van het First Contact Monument heeft de Nederlandse Ambassade in Canberra een boek geproduceerd over het VOC-schip de Duyfken. Dit boek wordt op 28 mei in Sydney gepresenteerd.

Zie ook:


Deel dit item: