Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-IndiëDen Haag - 05-08-2013

PERSBERICHT

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, leggen op woensdag 14 augustus 2013 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw.

De herdenking begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de “Stichting Herdenking 15 augustus 1945”, Jan Kees Wiebenga. Aansluitend spreekt de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een korte besloten herdenking bij de plaquette in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van sympathiserende organisaties.

De bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.


Deel dit item: