Prinsjesdag 2013: voor het eerst 360 graden-camera in RidderzaalDen Haag - 12-09-2013

PERSBERICHT

Dinsdag 17 september 2013 houden de Staten-Generaal in de Ridderzaal hun traditionele Verenigde Vergadering op Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander zal de Troonrede voor de eerste keer uitspreken. De NOS doet hiervan live verslag. De NOS maakt het daarnaast voor het eerst mogelijk dat kijkers de Verenigde Vergadering via internet rechtstreeks kunnen volgen alsof zij daadwerkelijk in de Ridderzaal zitten.

Eerste Kamer en Tweede Kamer gezamenlijk bijeen

In een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal zijn in elk geval leden van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer aanwezig. Op Prinsjesdag zitten ook de leden van de Rijksministerraad, de Raad van State en andere genodigden in de Ridderzaal. Verder zijn er plaatsen voor de pers en voor burgers, bijvoorbeeld vanuit alle provincies.

Eerste Kamervoorzitter zit Verenigde Vergadering voor

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol is Voorzitter van de Verenigde Vergadering. Zij opent de vergadering met de woorden: "De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal, als bedoeld in artikel 65 van de Grondwet, is geopend." Daarna stelt zij een commissie van in- en uitgeleide in van zes leden die de Koning en de andere leden van het Koninklijk Huis bij binnenkomst ontvangt. Die commissie staat onder leiding van de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg.

Troonrede

Koning Willem-Alexander rijdt op Prinsjesdag in de Gouden Koets naar het Binnenhof. Hij arriveert daar om 13.15 uur. Vervolgens leest hij in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal als staatshoofd de Troonrede voor. Die behelst de plannen van de regering voor het volgend jaar en is door het kabinet voorbereid.

Voor het eerst 360 graden-camera in Ridderzaal

De NOS maakt het dit jaar voor het eerst mogelijk voor kijkers om via internet de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in zijn geheel te volgen en alsof men daadwerkelijk in de Ridderzaal zit. Dat doet zij naast de gebruikelijke tv-registratie. Een speciale 360 graden-camera die tussen de aanwezigen staat, maakt continu beelden van vrijwel de gehele Ridderzaal tijdens de vergadering. Vanaf de computer kunnen mensen dan zelf bepalen welk deel van de Ridderzaal zij willen zien. De beelden van deze speciale camera komen beschikbaar via www.nos.nl.

Op de sites www.staten-generaal.nl , www.eerstekamer.nl , www.tweedekamer.nl en www.rijksoverheid.nl/prinsjesdag wordt een link geplaatst naar de NOS-site voor de internetcamera.


Deel dit item: