Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Commissie voor Europese Zaken (EUZA)Deze vaste commissie is verantwoordelijk voor de behandeling van Europese (beleids)voorstellen die een horizontaal of overkoepelend karakter hebben, zoals (inter)institutionele dossiers en dossiers inzake Europese samenwerking.

Samen met de commissie BDO is de commissie EUZA ook verantwoordelijk voor de behandeling van voorstellen over de uitbreiding van de Europese Unie. Verder vervult de commissie EUZA binnen de Eerste Kamer een coördinerende rol bij de naleving van de Europese werkwijze en heeft de commissie tot taak deze werkwijze jaarlijks te evalueren.

De commissie EUZA heeft ook een centrale taak bij Europese activiteiten van de Eerste Kamer. Zo organiseert de commissie de voorbereidingen op het jaarlijkse debat met de regering over Europa en de Europese Unie: de Algemene Europese Beschouwingen. In dit kader organiseert de commissie onder meer elk jaar een werkbezoek naar Brussel.

Tot 27 november 2012 was er de vaste commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties (ESO)

Op deze pagina treft u de Europese onderwerpen aan waarop de commissie actief is. De nationale activiteiten vindt u op de algemene commissiepagina van de commissie EUZA.


Volgende vergadering op
10 december 2019
Vorige vergade­rin­gen
De commissie nodigt u uit commentaar te leveren op nieuwe Europese voorstellen
Contact

Europese vlaggen
10 december 2019
De commissies hebben de mogelijkheid om inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg over de Commissiemededeling versterking rechtsstaat binnen de Unie.
Meer

Europese sterren met map
10 december 2019
De commissie bespreekt het verslag van een nader schriftelijk overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid over toetreding van de EU tot het EVRM
Meer

Edossiers bij deze commissie