Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Europese Senaatsvoorzitters pleiten voor bevordering kiezersopkomst bij komende Europees Parlementsverkiezingen en voor meer Europese én nationale aandacht voor democratie, mensenrechten en de rechtstaat.17 april 2009

Vrijdag heeft in de Eerste Kamer der Staten-Generaal, onder voorzitterschap van de Voorzitter van de Nederlandse Senaat, mevrouw Timmerman-Buck, de jaarlijkse conferentie van de Associatie van Europese Senaten plaatsgevonden. Het thema van de conferentie was The Role of the Senates on the European Continent. Aan het einde van de conferentie hebben de Senaatsvoorzitters een gezamenlijke verklaringPDF-document aangenomen, waarin zij onder andere oproepen tot het bevorderen van de deelname van de Europese burgers aan de verkiezingen voor het Europees Parlement; tot het waarborgen van voldoende financiële armslag voor parlementaire assemblees en oproepen meer aandacht te besteden aan democratie, mensenrechten en de rechtstaat. Het belang van het bicamerale stelsel in relatie tot de nationale én Europese rol van de Senaten werd onderstreept.

De conferentie was donderdagavond geopend met een diner in de Ridderzaal. Vrijdagmiddag hebben de Senaatsvoorzitters een ontmoeting gehad met Hare Majesteit de Koningin. Zaterdag, ter afsluiting van de conferentie zijn de Senaatsvoorzitters ontvangen door de Burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb.

ToespraakPDF-document Voorzitter van de Nederlandse Senaat, mevrouw Timmerman-Buck.

Nadere informatie over de conferentie en de aangenomen gezamenlijke verklaring zijn terug te vinden op de speciale conferentie website van de Eerste Kamer.

Sociale media menu


Deel dit item: