Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Europese Raadsvoorzitter ontmoet Voorzitters Eerste en Tweede Kamer5 januari 2010

De Voorzitter van de Eerste Kamer, de heer René Van der Linden, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, ontvangen op woensdag 6 januari de Voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy tijdens een bezoek aan Den Haag. Het is het eerste officiële bezoek dat de raadsvoorzitter aflegt sinds hij op 1 januari 2010 in functie is getreden.

De heer Van Rompuy ontmoet woensdag rond het middaguur minister-president Balkenende op het Catshuis, en wordt aansluitend ontvangen door de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Deze ontvangst heeft om 14.00 plaats in het gebouw van de Eerste Kamer aan het Binnenhof.

De ontmoeting met beide Nederlandse Kamervoorzitters is eveneens het eerste officiële bezoek van de Voorzitter van de Europese Raad aan een parlement van een EU-lidstaat.

Het Verdrag van Lissabon, dat op 1 december 2009 in werking trad en waarin de functie van een permanente Voorzitter van de Europese Raad is vastgelegd, kent nieuwe bevoegdheden toe aan de parlementen van de Europese lidstaten.

Zowel de Eerste als de Tweede Kamer worden voortaan in een vroeg stadium betrokken bij de Europese beleidsvorming. Zij kunnen zowel voorstellen van de Europese Commissie als die van de Europese Raad toetsen. De invloed van de nationale parlementen op het Europees beleid neemt hierdoor aanzienlijk toe, wat Europa dichter bij de burger brengt.

Voorafgaand aan het bezoek van Raadsvoorzitter Van Rompuy hijsen de Kamervoorzitters om 13.30 uur gezamenlijk de Europese vlag op de Mauritstoren van de Eerste Kamer. Hiermee wordt inhoud gegeven aan een nieuw protocol, dat recht doet aan de status van de Europese Raad onder het Verdrag van Lissabon.

Sociale media menu


Deel dit item: