Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Kamervoorzitter feliciteert honderdjarige oud-senator Van Hulst28 januari 2011

Het voormalig Eerste-Kamerlid Johan van Hulst bereikte op 28 januari de leeftijd van 100 jaar. Kamervoorzitter René van der Linden bezocht Van Hulst in zijn woonhuis te Amsterdam om hem persoonlijk te feliciteren met zijn verjaardag. Van der Linden werd vergezeld door CDA-fractievoorzitter Jos Werner, die zijn hoogbejaarde partijgenoot prees voor zijn lange staat van dienst in de Senaat en de samenleving.

Dr. Johan Wilhelm van Hulst was 25 jaar lid van de Eerste Kamer voor de Christelijk-Historische Unie (CHU), een partij die in 1980 is opgegaan in het CDA. Hij werd in 1956 gekozen tot Lid van de Eerste Kamer, en was van december 1968 tot juni 1977 fractieleider van de CHU. Aansluitend werd Van Hulst fractieleider van het toen nog in oprichting zijnde CDA, en bleef dit tot 1981, het jaar waarin hij na een kwart eeuw de Senaat verliet.

Overtuigd Europeaan

Behalve Lid van de Eerste Kamer was Van Hulst lid van het Europees Parlement in de periode voor 1979, toen dit nog niet rechtstreeks werd gekozen. Ook nam hij als afgevaardigde van het Nederlands parlement deel aan de assemblees van de Raad van Europa, de Beneluxraad en de West-Europese Unie. Zijn overtuigd internationalisme en inzet voor Europese eenwording werd mede ingegeven door zijn ervaringen tijdens de bezettingsjaren, toen Van Hulst als directeur van een kweekschool hielp met de redding van tientallen joodse baby's van deportatie uit de nabijgelegen Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Voor dit feit ontving hij in 1973 de Yad Vashemonderscheiding.

De honderdjarige Van Hulst toonde zich bijzonder vereerd met de felicitaties van Kamervoorzitter Van der Linden en fractievoorzitter Werner. Van de ruim duizend Nederlanders die sinds 1815 lid zijn geweest van de Eerste Kamer is de heer Van Hulst de eerste die de leeftijd van honderd jaar heeft bereikt, zo deelde de Kamervoorzitter de jarige mee. De oud-senator volgt de actuele politieke ontwikkelingen nog op de voet, en verzekerde zijn gasten dat hij bij leven en welzijn op 2 maart aanstaande zijn stem zal uitbrengen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Sociale media menu


Deel dit item: