Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Gouden Medaille Fondation du Mérite Européen voor Eerste Kamer der Staten-Generaal17 mei 2011

De Eerste Kamer der Staten-Generaal ontvangt op dinsdag 17 mei 2011 de Gouden Medaille van de Fondation du Mérite Européen. De medaille wordt uitgereikt door Jacques Santer, voorzitter van de Fondation du Mérite Européen, minister van Staat van Luxemburg, oud-voorzitter van de Europese Commissie en voormalig minister-president van Luxemburg. Voorzitter René van der Linden van de Eerste Kamer zal de hoge onderscheiding namens de Eerste Kamer in ontvangst nemen.

De Fondation du Mérite Européen wil met de toekenning van de Gouden Medaille erkenning tot uitdrukking voor de onderscheidende rol die de Eerste Kamer nationaal en internationaal op het gebied van Europese samenwerking vervult. Dat geldt zowel het terrein van de Europese Unie als het terrein van de Raad van Europa. Bijzonder is dat daarmee voor het eerst een nationale parlementaire instelling deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen.

De bijeenkomst in de vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal begint om 16.30 uur. Bij deze gelegenheid zal eveneens een onderscheiding worden uitgereikt aan mevrouw Mr. B.J van Sminia-Meijerink, Secretaris-Generaal van het Model European Parliament. Zij ontvangt de Zilveren Medaille van de Fondation du Mérite Européen voor haar grote verdiensten om jonge mensen kennis over en passie voor Europa bij te brengen, met name voor de democratische instituties van de EU.

In haar veertig jarig bestaan heeft de Fondation onderscheidingen toegekend aan staatslieden, wetenschappers, journalisten en instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese zaak. Eerder werden onder meer onderscheiden Hans-Dietrich Genscher, Michel Rocard, Simone Veil, Felipe Gonzalez, Nobelprijswinnaar Gao Xing Jiang en Udo van Kampen. Nederlanders die in het verleden de eer toekwam waren onder meer Edmund Wellenstein, Gijs de Vries en Liane Vissers van 't Hof.

Sociale media menu


Deel dit item: